ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 6 Μολντοβίτα

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ  6 Μολντοβίτα

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Συνέχεια από Βόρονετ.

 

Απόγευμα του Μ.Σαββάτου τελειώνουμε με το μοναστήρι της Μολκτοβίτας πρίν γυρίσουμε στην Σουτσεβίτα για ανάσταση,και έτσι να κλείσει ο κύκλος των μονών της Μπουκοβίνας.Μας έλειψαν αρκετά που ελπίζουμε να επισκεφτούμε σε άλλο ταξίδι.Σε αυτό το μοναστήρι συναντήσαμε και το συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης που θα μετέδιδε την λειτουργεία της ανάστασης.

Moldovita

 

Η Μονή Moldoviţa (στη ρουμανική Mâstistirea Moldoviţa) είναι ένα ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στο δήμο Vatra Moldoviţei, στην επαρχία Suceava της Ρουμανίας. Το μοναστήρι Moldoviţa χτίστηκε το 1532 από τον Petru Rareş, τον εξώγαμο γιο του Stephen the Great (στη Ρουμανία: tefan cel Mare). Χτίστηκε ως προστατευτικό φράγμα κατά των μουσουλμάνων κατακτητών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που προέρχονταν από την ανατολή.

 

 

Αυτό το μοναστήρι, που χτίστηκε από το Voivoda Petru Rareş, είναι ένα από τα πέντε μοναστήρια στη βόρεια Μολδαβία με τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στους εξωτερικούς τοίχους. Η αδελφή Maika, που έζησε στο μοναστήρι για περισσότερο από πενήντα χρόνια, δήλωσε ότι ήταν “οι ιερές γραπτές γραφές”.

 

Προετοιμάζουν και εδώ τις λαμπάδες για την Ανάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αχ βρε Αδάμ.Δεν βρήκες κάτι άλλο για να μείνεις στην …αιωνιότητα;

 

Οι τοιχογραφίες της μονής Μολωβίτσας ζωγραφίστηκαν από τον Τόμα της Σουσεάβα το 1537. Είναι ζωγραφισμένες σε κίτρινες αποχρώσεις και είναι σε καλή κατάσταση. Οι κυρίαρχες σκηνές σε κίτρινο και μπλε, στους εξωτερικούς τοίχους, αντιπροσωπεύουν επαναλαμβανόμενα θέματα της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης: μια πομπή αγίων μεταφέρει στους ώμους του την Παναγία ενθουσιασμένη με το Παιδί, βρίσκεται στα ανατολικά παράθυρα. “Το δέντρο του Ιησού”, που ανέβαινε από τον Ιησού στη βάση του τείχους στο οποίο εκπροσωπούνται οι πρόγονοι του Χριστού γύρω από την Αγία Οικογένεια, ενώ η “πολιορκία της Κωνσταντινούπολης” θυμάται την παρέμβαση της Παναγίας για να σώσει την πόλη της Κωνσταντινούπολης από την περσική επίθεση του έτους 626.

Συνέχεια με Ανάσταση στο Βουκουρέστι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.