ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 7 Βουκουρέστι.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ  7 Βουκουρέστι.

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Συνέχεια από τα μοναστήρια της Μπουκοβίνας.

 

Πάσχα στο Βουκουρέστι το 2011

Ο Ναός Σταυροπόλεως  ( Biserica Stavropoleos)  στο κέντρο του Βουκουρεστίου, είναι ένα μνημείο ελληνικού ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

 

 

Το αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα του Βουκουρεστίου θεμελιώθηκε το 1724, επί των ημερών του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, από τον Ηπειρώτη Ιωαννίκιο Στρατονικέα, ιερομόναχο και αρχιμανδρίτη από την επαρχία της Πωγωνιανής, όπως μας πληροφορεί η εντοιχισμένη με ελληνική επιγραφή πλάκα στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου. Ο ναός χτίστηκε δίπλα σε πανδοχείο που διατηρούσε ο ίδιος, και τα εισοδήματα του οποίου συντηρούσαν την εκκλησία και το μετέπειτα μοναστήρι (συνήθης πρακτική της εποχής). Το 1726 ο Ιωαννίκιος εξελέγη Μητροπολίτης Σταυροπόλεως και Έξαρχος Καρίας. Έκτοτε, ο Ναός «(του Μητροπολίτη) Σταυροπόλεως» διατήρησε το όνομά του κτήτορά της μέχρι σήμερα. Στις 7 Φεβρουαρίου 1742 ο Ιωαννίκιος πέθανε και ετάφη στο ναό.

 

Το πανδοχείο και τα αρχεία της Μονής καταστράφηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά καιρούς ο ναός υπέστη ζημιές από σεισμούς, ένας εκ των οποίων προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου. Οι τοιχογραφίες του ναού συντηρήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα διασώζεται μόνο ο ναός, δίπλα στον οποίο υπάρχει κτίσμα των αρχών του 20όυ αιώνα, το οποίο στεγάζει βιβλιοθήκη, αίθουσα συναντήσεων και μια συλλογή από εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα του 18ου αιώνα, καθώς και κομμάτια τοιχογραφιών από εκκλησίες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Μαρμάρινες ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας.

 


Bucuresti.Ανάσταση στην εκκλησία της Σταυροπόλεως.

 

 

 

 

 

 

Και μετά την Ανάσταση πασχαλινό δείπνο δίπλα στην εκκλησία.


 

Στο Βουκουρέστι μένουμε στην πλατεία Άλμπα Γιούλια.Παλιά ήταν με φύλακα,αλλά τώρα είναι ελεύθερη και διαθέτει χημικές τουαλέτες.

 

Το βράδυ της Ανάστασης που η πόλη ήταν άδεια,μετακινηθήκαμε και διανυκτερεύσαμε,κοντά στην εκκλησία,απέναντι από το δικαστικό μέγαρο.(βλεπε κόκκινο σημάδι κάτω δίπλα στο ποτάμι)


Κυριακή του Πάσχα στην παραπόταμο του Δούναβη Άργκες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η παρέα μας 

 


 

Πικ νίκ,πασχαλινό με την ….νεκροφόρα !!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.