ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 5 Βόρονετ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 5 Βόρονετ

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Συνέχεια από Χούμορ

 

Voronet

Το 1488 ο Στέφανος Μέγας διέταξε την κατασκευή ενός μοναστηριού για να τιμήσει τη νίκη επί των Τούρκων το 1475. Οι εργασίες άρχισαν στις 26 Μαΐου και τελείωσαν σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τον επόμενο αιώνα (ακριβώς το 1547) προστέθηκε επίσης ένα αίθριο και πολυάριθμες εξωτερικές τοιχογραφίες με εντολή της μητροπολίτης Γκρέγκορι Ρότσα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι εξωτερικές τοιχογραφίες ήταν κυρίως το έργο του ιερομόναχου Gaurila.

Η τριαδική δομή του ναού, ο διαχωρισμός σε βωμό, ο ναός και ο νάρθηκας,  με στοιχεία που ανήκουν στην ύστερη γοτθική (το ύψωμα της εκκλησίας, τα εξωτερικά πέλματα, τα σκελετά των θυρών και των παραθύρων σε σπασμένα τόξα, ο τρόπος χειρισμού της σκαλιστής πέτρας).

Η εκκλησία του μοναστηριού Voroneţ, ένα πέτρινο κόσμημα, γεμάτο χάρη, απλότητα και γοητεία,   μέσα από την κατακόρυφη, αρμονική αναλογία, μέσα από τη σταθερότητα της δομής, τους χοντρούς τοίχους που υποστηρίζονται από τις  τις πλευρικές αψίδες και στη μεγάλη αψίδα που αντιστοιχεί στο βωμό, σε όλο το ημικυκλικό σχήμα.

Η κύρια τοιχογραφία απεικονίζει την Δευτέρα Παρουσία (δυτική πρόσοψη του κτιρίου), γι ‘αυτό το μοναστήρι αποκαλείται συχνά η Καπέλλα Σιξτίνα της Ανατολής.

Η τοιχογραφία πάνω από την πόρτα του πρόναου είναι επίσης σημαντική, με μια Madonna della Misericordia με το παιδί και 
στα πλάγια δύο προσεγγίσεις αγγέλων. Λέγεται ότι στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα, ο αυτοκράτορας Ρούντολφ Β 'του Αψβούργου
 έστειλε δύο αλχημιστές για να μελετήσουν και να καταλάβουν το μυστικό του μπλε χρώματος της μονής. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν 
κάποια θραύσματα, δεν μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν τον ακριβή τόνο που περιβάλλει τον Θρόνο του Αγίου Πνεύματος. Το αίνιγμα 
του μπλε Voronet εξακολουθεί να είναι δύσκολο να λυθεί αφού, χημικά, δεν έχει ακόμη αναπαραχθεί. Το υπέροχο "Voronet" θεωρείται
 από τους ειδικούς ως μοναδικό στον κόσμο και εξίσου διάσημο με το κόκκινο Rubens ή το πράσινο Veronese. Έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει 
την τονικότητα σύμφωνα με τον βαθμό υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

 

 

 

 

 

Το μοναστήρι σήμερα
Από την αρχική δομή, σήμερα μόνο η εκκλησία παρέμεινε, με μειωμένες διαστάσεις: 25,50 μέτρα μήκος και πλάτος που κυμαίνεται από 7,70 μέτρα (pronaos) έως 10,50 μέτρα (αψίδα).

Το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οπωσδήποτε οι τοιχογραφίες, με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα για τα αρχικά έπιπλα. Ο θρόνος είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο του πρωτοτύπου (που φυλάσσεται σε ένα μουσείο). Η χορωδία δημιουργήθηκε στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα. Ακόμη και το τέμπλο του βωμού δεν είναι πρωτότυπο, αλλά χτίστηκε στους επόμενους αιώνες αντί για το αρχικό.

 

Η εκκλησία του μοναστηριού Voronet

Τοιχογραφία στη μονή Voronet

 

 

 

 

 

 

Είναι ιδιαίτερα γνωστό   ότι ο αρχηγός της Μολδαβίας δημιούργησε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια . Παρόλα αυτά, η ιερή ιστορία του Voroneţ φέρνει κοντά στον μεγάλο Στεφάνιο τον ευσεβό ιερέα Daniil, έναν από τους μεγαλύτερους Αγίους που η Μολδαβία έχει γεννήσει ποτέ. Αυτός είναι ο περίφημος ερημίτης και ο εξομολόγος που δημιούργησε ένα σχεδόν απαράμιλλο ησυχαστικό κίνημα στο Putna,   και αργότερα στο Voronet για 20 χρόνια. Ο θρύλος της “καταγωγής” της Μονής Αγίου Voroneţ ενοποιεί για πάντα   τις δύο μεγάλες προσωπικότητες.

 

 

Λίγο πριν το μοναστήρι υπάρχει χώρος κάμπινγκ δίπλα στο ποτάμι.

Συνέχεια με Μολντοβίτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.