ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3 Μπογκτάνα-Ρανταούτσι.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3 Μπογκτάνα-Ρανταούτσι.

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Συνέχεια από Πουτνά

Μετά τα σύνορα πήγαμε στο Ρανταούτσι για τον επιτάφιο στο μοναστήρι της Μπογκτάνα.Θα διανυκτερεύαμε στην πόλη κοντά στην Μονή,στην αυλή του παλιού εργοστάσιου αλκολούχων της “Σάμπερ” που έχει αγοραστεί από την Ελληνικών συμφερόντων “ΑΛΚΟΝ”

Το βράδυ παρακολουθήσαμε την περιφορά του επιταφίου…..γύρω από την εκκλησία της μονής.

 

 

Radauti (Ρανταούτσι),επιτάφιος στη μονή Bogdana

 

 

 

 

 

 

Η μονή Bogdana είναι ρουμανικό ορθόδοξο μοναστήρι στην πόλη Rădăuţi, βόρεια Ρουμανία. Η εκκλησία του είναι το παλαιότερο θρησκευτικό κτίριο στη Μολδαβία  που  . Το μοναστήρι χτίστηκε από τον Μπογκντάν Ι της Μολδαβίας (1359-1365) κάπου γύρω στο 1360.

Ήταν να γίνει η δική του και κάποια νεκρόπολη των μουσουλμανικών στρατιωτών. Εδώ θάβονται όλοι οι ηγέτες της Μολδαβίας από τον Μπογκντάνο Α στον Αλέξανδρο ο κ. Bun. Στην εκκλησία του μοναστηριού υπάρχουν δέκα τάφοι,μεγάλων προσώπων της εποχης.Επτά στον ναό και τρείς στον πρόναο.

. Τα πετρώματα πάνω από τους τάφους δημιουργήθηκαν από τον Ιαν (1480) με τη σειρά του Στέφανου του Μερά “σε ένα στυλ που διαφέρει κατ ‘αρχήν από το ανατολίτικο διακοσμητικό γλυπτό” (P. Comarnescu). Είναι διακοσμημένα με βυζαντινά-ανατολίτικα στολίδια όπως τα παλμάτα – ένα σχηματοποιημένο φύλλο φυλλώματος φοίνικα και τοπικά κίνητρα όπως φύλλα οξιάς, φύλλα τέφρας, φύλλα δέντρων.

Η πρώτη εσωτερική ζωγραφική της εκκλησίας είναι από τις εποχές του Αλεξάνδρου ο κ. Βουν (14ος αιώνας). Το 1558 ο Alexandru Lăpuşneanu ξεκίνησε την αποκατάσταση της αρχικής ζωγραφικής και το επόμενο έτος διεύρυνε το εκκλησιαστικό κτίριο. Άλλες αποκαταστάσεις έγιναν τον 18ο και 19ο αιώνα: μεταξύ του 1745 και του 1750, κατά την εποχή του επισκόπου Iacob Putneanul και το 1880 όταν η Epaminonda Bucevschi, ζωγράφος της Βουλγαρίας, δημιούργησε την τρέχουσα τοιχογραφία.

 

Ο χώρος που ανάβουν τα κεριά είναι πάντα έξω από την εκκλησία.


 

 

 

Στο εργοστάσιο της SABER

H εκκλησία του Αγίου πνεύματος στο πάρκο του Ρανταούτσι

 Συνέχεια σε Άρμπορω και Χούμορ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.