ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 4 Άρμπορω και Χούμορ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 4 Άρμπορω και Χούμορ

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Συνέχεια από Ρανταούτσι.

 

Arbore 

 

Το πρωΐ του μεγάλου Σάββατου φύγαμε για Αρμπορω.

Μονή Αρμπορώ

 

Κτίστηκε το 1503 και πήρε το όνομά της από τον αποκεφαλισμό
 του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η εκκλησία, που χαρακτηρίζεται από έναν σημαντικό εικονογραφικό κύκλο στους εξωτερικούς τοίχους, θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος του συγκροτήματος των Εκκλησιών της Μολδαβίας.

 

 

 

 

Το νεκροταφείο απέναντι από το μοναστήρι.Οι τάφοι στολισμένοι,λόγω ημερών.

Μπορείτε και να την παρακάμψετε.


Τα υπόλοιπα όμως όχι.

Humor

 

 

Το μοναστήρι του Χιούμορ  ( Manastirea Humorului), περίπου 5 χλμ βόρεια της Gura Humorului, τη Ρουμανία, είναι ένα μοναστήρι γυναικών αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγίας. Χτίστηκε το 1530 από το Voivoda Petru Rareş και τον καγκελάριο του Teodor Bubuiog. Το μοναστήρι χτίστηκε στα θεμέλια ενός άλλου προηγούμενου, χρονολογείται γύρω στο 1415. Αργότερα έκλεισε το 1786 και άνοιξε ξανά μόνο το 1990.

 

 

 


Το  Χιούμορ ήταν το πρώτο από τα μοναστήρια της Μπουκοβίνας που είναι τοιχογραφημένο, και μαζί με αυτό του Voroneţ, είναι ίσως το καλύτερα διατηρημένο. Το κυρίαρχο χρώμα των τοιχογραφιών είναι καφέ και ο ζωγράφος που έκανε τα έργα ζωγραφικής, το 1535, ήταν ο Toma di Suceava.

Το θέμα των τοιχογραφιών του Χιούμορ περιλαμβάνει την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και το The Last Supper, κοινές σκηνές σε όλα τα μοναστήρια της Μπουκοβίνα, αλλά και ο ύμνος στην Παναγία εμπνευσμένο  ποίημα του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που συνδέεται με την θαυματουργή μεσητεία της Θεοτόκου σώζωντας την πόλη από τους Πέρσες το 626 .Οι Πέρσες, όμως, παρουσιάζονται ως Τουρκοι, το οποίο είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε αυτές τις μονές, των οποίων οι τοιχογραφίες εν μέρει χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική προπαγάνδα εκτός από την πνευματική σημασία τους.

 

Η εκκλησία του μοναστηριού

 

 

Η πόρτα του πρόναου και οι τοιχογραφίες πάνω από την αψίδα.

O επιτάφιος.

Η είσοδος του μοναστηριού.

 Από την διπλανή εκκλησία ακούστηκαν τρομπέτες.Γινόταν κηδεία,αντίθετα με εμάς που δεν γίνονται Μεγάλο Σάββατο.
Εφεραν την σορό με το κάρο και τον βάζουν στην Εκκλησία.

 

Και επιστρέφουν....

 

Φεύγοντας από την Μονή του Χούμουρ πρός την μονή του Βόρονετ,περνάμε από την Γκούρα Χουμολορούι,και εις μάτην ψάχνουμε να βρούμε κανένα …..παϊδάκι για μετά την νηστεία.Καταλήγουμε με κάτι κατεψυγμένα μπιφτέκια αντί για ψητό αρνί.Η πόλη όμως αξίζει μια βολτίτσα.

Αυτές οι εντυπωσιακές είσοδοι,ανήκουν σε σπίτια Ρομά.

Η Ορθόδοξη Μητρόπολη η Γέννηση της Παναγίας,στην Γκούρα Χουμορολούι.

 

Προσέξτε πάλι τα πηγάδια.

 

 

 

 

 

 Συνέχεια με Βόρονετ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.