Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος
Συνέχεια από το μοναστήρι της Σουτσεάβα
Μεγάλη Παρασκευή και μετά την Σουτσεβίτα φεύγουμε για Πουτνά,κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Putna
Μ. Παρασκευή 2007.
Δεύτερος σταθμός στο γύρο των μοναστηριών της Μπουκοβίνας ,το μοναστήρι της Πουτνά.
Η Μονή Πουτνά ( Mănăstirea Putna) είναι ένα ορθόδοξο μοναστήρι, ένα από τα σημαντικότερα, πολιτιστικά, θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα, που ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα στη Μολδαβία.
Βρίσκεται στο δήμο Putna, στην επαρχία Suceava, στην ιστορική περιοχή Bucovina της Ρουμανίας.
Όπως πολλοί άλλοι, χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Πρίγκιπα Στέφανο τον Μέγα. Το μοναστήρι του Putna χτίστηκε στα εδάφη που καλύπτονται από τον ποταμό Putna (που έχει πηγή στα βουνά της Bucovina). Ο Στέφανος ο Μέγας είναι γνωστός για την οικοδόμηση δεκάδων εκκλησιών και μοναστηριών σε ολόκληρη τη Μολδαβία (πιθανώς έχτισε ένα θρησκευτικό κτίριο μετά από κάθε σημαντική στρατιωτική νίκη). Η Μονή Πουτνά φιλοξενεί τους τάφους του Στεφάνου, πλέον τόπου προσκυνήματος, και πολλών μελών της οικογένειάς του. Τα εικονίδια και οι ταφόπλακες θεωρούνται ως παραδείγματα της μολδαβικής τέχνης από την εποχή του Μεγάλου Στεφάνου.
Ετοιμάζουν χαρτάκια με τρύπα για την λαμπάδα της Ανάστασης.
Η Είσοδος.
Παντού πηγάδια
Ο Επιτάφιος !!!
Προσκυνούσαν δίπλα στον Επιτάφιο μια …..φωτογραφία του τέμπλου !!!
Από την διαδρομή.
Η περιοχλη ήταν γεμάτη φωλιές πελαργών.
Φτάνοντας στην πόλη.
Παντού πηγάδια,όλα έργα τέχνης.
Και τα νεκροταφεία ..”φάτσα φόρα”
Μια και ήμαστε κοντά στα σύνορα,πήγαμε μέχρι το φυλλάκιο να δούμε ...τι παίζει.Ο συνοριοφύλλακας μας ενημέρωσε ότι από εκεί εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε και έπειτα γύρισε προς το μέρος του Ουκρανικού φυλλακίου και είπε περιφρονητικά "εκεί δεν είναι Ευρώπη"![]()