Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος
Εικόνες από ένα Πάσχα στην Ρουμανία το 2017.Φύγαμε από το Βουκουρέστι το πρωΐ της Μ.Πέμπτης για την Ρουμανική Μολδαβία.Κάναμε περίπου 10 ώρες για τα 470 χλμ,λόγω του αντίθετου άνεμου .Διανυκτέρευση στο συγρότημα Πόπας της Μπουκοβίνας.
Η βόλτα μας για τα περίφημα μοναστήρια της Μπουκοβίνας , ξεκίνησε το πρωΐ της Μεγάλης Παρασκευής από το μοναστήρι της Σουτσεβίτας και τελείωσε στο ίδιο το βράδυ του Μεγάλου Σαβάτου για την ανάσταση.
Ο Στέφανος ο Μέγας, βασιλιάς της Ρουμανίας από το 1457 μέχρι το θάνατό του το 1504, πολέμησε 36 μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κερδίζοντας 34. Ήταν πολύ θρησκευτικός και έχτισε εκκλησίες μετά από πολλές από τις νίκες του. Ο εξώγαμος γιος του, Petru Rareş, ο οποίος βασίλευσε στη Ρουμανία από το 1527 έως το 1538 και πάλι από το 1541 έως το 1546, προώθησε ένα νέο όραμα για τις εκκλησίες της Bucovina. Ανέθεσε πολλούς καλλιτέχνες να διακοσμήσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους των εκκλησιών με τοιχογραφίες (πορτρέτα αγίων και προφητών, σκηνές από τη ζωή του Ιησού).
Τα καλύτερα διατηρημένα είναι τα μοναστήρια των πόλεων Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Χιούμορ, Suceava, Pătrăuţi και Probota. Επτά από αυτούς – συμπεριλαμβανομένης της μονής Μολωβίτσας – συμπεριλήφθηκαν από την UNESCO στον κατάλογο των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς το 1993.
Sutsevita (Σουτσεβίτα)
Η Μονή Σουσεβίτσας είναι ορθόδοξο μοναστήρι στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας. Βρίσκεται διπλα στον ποταμό Suceviţa (παραπόταμος της Suceava), στο ομώνυμο χωριό, δεκαοκτώ χιλιόμετρα από την πόλη Rădăuţi, στο νότιο τμήμα της Bucovina.
Το συγκρότημα χτίστηκε το 1585 .
Η αρχιτεκτονική του ναού συνδυάζει βυζαντινά και γοτθικά στοιχεία, αλλά παραμένει ουσιαστικά σύμφωνη με τις άλλες ζωγραφισμένες εκκλησίες της βόρειας Μολδαβίας. Τα τείχη της εκκλησίας, τόσο έξω όσο και μέσα, καλύπτονται με τοιχογραφίες που απεικονίζουν επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη που έγιναν το 1601. Η εσωτερική αυλή του συγκροτήματος αντλεί ένα τετράγωνο περίπου 100 μέτρων σε κάθε πλευρά, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη 6 μέτρα και 3 μέτρα πάχος. Άλλες αμυντικές δομές είναι οι τέσσερις γωνιακοί πύργοι.
Η Σούσεβιτσα ήταν μια πριγκηπική κατοικία, καθώς και ένα οχυρωμένο μοναστικό συγκρότημα αφιερωμένο στην παραγωγή χειρογράφων και τυπωμένων βιβλίων. Σήμερα οι τοίχοι στεγάζουν ένα μουσείο τεχνουργημάτων που βρέθηκαν στο χώρο: ασημένια εκκλησιαστικά έπιπλα, βιβλία και χειρόγραφα, οι πλούσιες τοιχογραφίες των τάφων Movileşti.
Το μοναστήρι περιλαμβάνει τον τάφο του Μολδαβού κλητήρα Ιερεμίας Μομπίλα, ο οποίος πέθανε το 1606, και του αδελφού του Σίμιου. Η εκκλησία κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος του συγκροτήματος της Εκκλησίας της Μολδαβίας.
Sucevita Επιτάφιος
Ένα καζάνι χυλός,το γεύμα των μοναχών,για την Μ.Παρασκευή.
Η Περιοχή.
Κάμπερ στοπ στο Χάρρετ
Ρομάν Ο ποταμός με το όνομα Μολδοβας, δεν πρέπει να τον μπερδέψετε με τον Μολδάβα (Τσεχία). Το τουριστικό συγκρότημα Popas στην Μπουκοβίνα λειτουργεί και ως κάμπερ στοπ.
Sucevita
Το βράδυ του Μ.Σαββάτου ολοκληρώσαμε τον κύκλο του δακτυλιδιού και μετά την Μολντοβίτα,επιστρέψαμε στην Σουτσεβίτα για την Ανάσταση.
προσφορές των πιστών για την Ανάσταση.
Εδώ βγαίνουν έξω για το "Χριστός Ανέστη" και Περιφέρονται γύρω από την Εκκλησία.
Ανάσταση στο μοναστήρι της Sucevita
Συνέχεια με το μοναστήρι του Πουτνά
Δεν υπάρχουν λόγια, ικανοποίηση και ευχαριστίες.