ΜΕΤΕΩΡΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ-ΔΕΛΦΟΙ-ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΜΕΤΕΩΡΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ-ΔΕΛΦΟΙ-ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Μια τριήμερη εκπαιδευτική φωτογραφική εκδρομή με αυτοκινούμενα στην αρχαία και Βυζαντινή Ελλάδα.

Κείμενα και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Πλησιάζοντας τα Μετέωρα από Τρίκαλα.

Λίγες λέξεις αλλά πολλές φωτογραφίες για να περιγράψουμε μια διαδρομή που κυμαίνεται από την κλασική Ελλάδα μέχρι τη βυζαντινή εποχή, περνώντας από την παραλιακή περιοχή.

Δεν θα σας πούμε για τα Μετέωρα. Και ούτε καν οι Δελφοί: αυτά είναι θέματα που έχουν ήδη εξεταστεί με εξαντλητικό τρόπο. Οι τουρίστες, από την άλλη πλευρά, σπάνια περνούν από τα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών (δηλαδή ακολουθώντας κυριολεκτικά την αρχαία γλώσσα, τις «Πόρτες Calde», το περίφημο μέρος όπου ο Σπαρτιάτης στρατηγός Λεωνίδας και οι 300 υπέροχοι πολεμιστές του θυσιάστηκαν για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών), και λίγοι γνωρίζουν το βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, τόσο κοντά στους Δελφούς. Επιπλέον, εάν προγραμματίζεται μια διανυκτέρευση στους Δελφούς, γιατί να μην το κάνουμε σε ένα όμορφο χωριό ναυτικών, μόλις 30 χλμ. μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο; Για να ξυπνήσετε το πρωί δίπλα στη θάλασσα και να πιείτε έναν καφέ βυθισμένο σε ένα υπέροχο τοπίο;

Όσοι έρχονται από τα βόρεια, αμέσως μετά τη Λαμία και ακριβώς στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από τη μια πλευρά σε Δελφούς και Πάτρα και από την άλλη στην Αθήνα, θα βρουν ένδειξη δύο λουτρών: τη Δαμάστα και τις Θερμοπύλες. Σίγουρα το δεύτερο προσφέρει μεγαλύτερα αξιοθέατα: είναι πιο διάσημο και συναρπαστικό. Με αρκετά ζεστά νερά. Η Δαμάστα, ωστόσο, αν και όχι τόσο όμορφη, προσφέρει ζεστά νερά, στα οποία μπορείτε να κάνετε πολύ παρατεταμένα και χαλαρωτικά μπάνια.

Από εκείνο το σημείο ξεκινά μια εναλλακτική αρτηρία προς τον αυτοκινητόδρομο, που οδηγεί όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Πάτρα και τους Δελφούς. Είναι ένας πιο όμορφος και πανοραμικός δρόμος που επιτρέπει εκτός από όλα να αποφευχθούν τα πολύ υψηλά διόδια που απαιτούνται για τους κατασκηνωτές. Και με μια μικρή παράκαμψη μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορυχεία βωξίτη Φωκίδας.

Για όσους φτάνουν από Ηγουμενίτσα ή βόρεια (Αλβανία-Σερβία-Βουλγαρία-Τουρκία) και κατευθύνονται νότια, η προτεινόμενη διαδρομή περιλαμβάνει: Μετέωρα-Καρδίτσα-Λαμία-Θερμοπύλες-Βαγονέτο (ορυχεία) -Άμφισσα-Γαλαξίδι-Δελφοί-Αράχωβα-Όσιος -Αθήνα.

Αν, από την άλλη, επιλέξετε την κατεύθυνση προς Πάτρα, αντί να προχωρήσετε προς Άμφισσα θα συνεχίσετε προς Λιβαδειά-Όσιος Λουκάς-Αράχωβα-Δελφοί-Γαλαξίδι-Ναύπακτος-Πάτρα.

METEORA

Μονή Βαρλαάμ

Μονή Αγίας Τριάδας

Μονή Αγίου Στεφάνου

Μονή Ρουσανού

Μονή Άγιου Νικόλαου Αναπαυσά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΕΥΣΗ

Στα Μετέωρα απαγορεύεται η διανυκτέρευση κατά μήκος του δακτυλίου που συνδέει την Καλαμπάκα με το Καστράκι αριστερόστροφα (μπλε γραμμή στον χάρτη που αναπαράγεται παρακάτω) ακόμα κι αν, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακριβής σήμανση. Θα είναι αρκετό να πάρετε το δρόμο για τη Βλαχάβα και να βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Αν εμφανιζόταν η αστυνομία, θα ήταν απλώς για έλεγχο. Το καλύτερο είναι να δηλώσετε την πρόθεσή σας να περιμένετε να ξημερώσει για να τραβήξετε φωτογραφίες με αυτό το είδος φωτός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά κάμπινγκ που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της στάσης κατασκήνωσης στην ταβέρνα Αρσένης όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε με ένα γεύμα.

Από αυτό το σημείο στρίψτε δεξιά προς ΒΛΑΧΑΒΑ, και αμέσως θα βρείτε μια ήσυχη πλατεία για να διανυκτερεύσετε.

Εμεις με τα τρία κάμπερ διανυκτερεύσαμε εδώ.

Από Λαμία προς Πάτρα

Δαμάστα και Θερμοπύλες Με πορτοκαλί, ορυχεία βαγονιών σε κόκκινο, Δελφοί σε μπλε, Γαλαξίδι σε πράσινο και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με κίτρινο

Μπράλος-Δαμάστα

Θερμοπύλες

Τα δύο βέλη, κόκκινο, μεγάλο και μικρό, δείχνουν τα λουτρά της Δαμάστας, με ένα τις Θερμοπύλες

Φωκίδα Βαγονέτο

Γαλαξίδι

 Το Γαλαξίδι με το πράσινο βέλος το καλύτερο μέρος για να σταματήσετε.

Δελφοί

Οι Δελφοί και η Αράχωβα

ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Όσιος Λουκάς

  Meteora 2 pianta del anello dove si puo sostare.

Αποστάσεις Αθήνα Μετέωρα (Via National): 394 km Αθήνα Μετέωρα (μέσω Θήβας-Μπράλος): 347 km Θερμοπύλες-Λαμία-Δομοκός-Μετέωρα: 157 km Θερμοπύλες-βαγονέτο-Άμφισσα-Γαλαξίδι: 90 km Γαλαξίδι-Δελφοί-Όσιος Όσιος Λουκάς-Αθηνά 150 χλμ. στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής σήμανση. Θα είναι αρκετό να πάρετε το δρόμο για τη Βλαχάβα και να βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Αν εμφανιζόταν η αστυνομία, θα ήταν απλώς για έλεγχο. Το καλύτερο είναι να δηλώσετε την πρόθεσή σας να περιμένετε να ξημερώσει για να τραβήξετε φωτογραφίες με αυτό το είδος φωτός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά κάμπινγκ ανοιχτά όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της στάσης κατασκηνωτών στην ταβέρνα Αρσένης όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε με ένα γεύμα. Στις Θερμοπύλες μπορείτε να σταματήσετε με την ησυχία σας, αλλά καλύτερα να μείνετε στην πλευρά του δάσους κοντά στο συντριβάνι και όχι στον καταρράκτη όπου συχνά σταματούν τα φορτηγά. Επίσης στη Δαμάστα υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης αλλά, όπως ήδη αναφέρθηκε, το μέρος δεν αντέχει σε σύγκριση με την ομορφιά των Θερμοπυλών. Στο Γαλαξίδι μπορείτε να σταματήσετε στην ανατολική πλευρά του κόλπου αλλά δεν ξέρω την κατάσταση το καλοκαίρι. Εάν, από την άλλη, θέλετε να σταματήσετε σε μέρος όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, καλύτερα να σταματήσετε αμέσως πριν από την πόλη (προερχόμενοι από Δελφούς και βγαίνοντας από τον κρατικό δρόμο για Πάτρα). Αν προτιμάτε να μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών νωρίς το πρωί, τότε είναι καλύτερο να φτάσετε μετά τη δύση του ηλίου, όταν έχουν φύγει όλα τα τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα. Θα βρείτε χώρο στάθμευσης ακριβώς έξω από την είσοδο, εξαιρουμένου του χώρου που προορίζεται για πούλμαν. Επίσης στην Αράχωβα θα βρείτε μέρος για να σταματήσετε και να διανυκτερεύσετε λίγο πριν τις δύο εισόδους. Στον Όσιο Λουκά υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης έξω από το Μοναστήρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.