Στάσεις σε μεγάλα ταξίδια.-Subotica

Στάσεις σε μεγάλα ταξίδια.-Subotica

Α’ μέρος:Σερβία γ’

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος και Άγγελος Κούκος.

Γιά όποιον ταξιδεύει σε Ευρώπη,υπάρχει ανάγκη για κάποιους σταθμούς για στάση,ψώνια ή ακόμη και διανυκτερεύσεις.Σας προτείνουμε μερικούς αγαπημένους μας, μια και δεν πρόκειται τόπους προορισμού αλλά απλές στάσεις .

Οι τοποθεσίες αυτές είναι άμμεσα προσβάσιμες και δεν χάνετε χρόνο.

4-Subotica.

Η Σουμπότιτσα Суботица/Subotica, ουγγαρέζικα Szabadka) είναι πόλη τηςαυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνας, 10 μολις χλμ από τα σύνορα με την Ουγγαρία,στο πέρασμα της Κελεμπίγιας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα ταξίδια μας γιατί έτσι αποφεύγουμε την τεράστια ταλαιπωρία του περάσματος του Χόργkος.Εδώ ή κίνηση είναι ελάχιστη.

Παλαιότερα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής της Βοιβοντίνας, ενώ σήμερα είναι η δεύτερη πόλη μετά το Νόβισαντ,με πληθυσμό 97.910 κατ.

Η πόλη έχει πολλά μνημεία του 18ο αιώνα: oρθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, καθώς και μοναστήρια και αυτό την καθιστά όχι απλή στάση αλλά και προορισμό.

Ο πεζόδρομος με τα μπαρ/εστιατορια.
.
Πολύχρωμο μαλί της γριάς.
Τυρόπιτα στη γάστρα.
Το γαλάζιο συντριβάνι.
Η δημοτική Βιβλιοθήκη στην πλατεία του δημαρχείου,δίπλα στο Εθνικό θέατρο.
Το Δημαρχείο.
Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.
Υπέροχα βιτρώ στο δημαρχείο.
Η πρόσοψη του Δημαρχείου.
Η εσωτερική σκάλα.

Μοναδική στη Σερβία, η Σουμπότιτσα έχει τα περισσότερα κτίρια χτισμένα σε ρυθμό Αρ Νουβό. Το Δημαρχείο (χτίστηκε το 1908-1910) και η Συναγωγή (1902) έχουν ιδιαίτερη ομορφιά. Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής Αρ Νουβό είναι το Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο, που χτίστηκε το 1904 .

Η Βόρεια όψη του δημαρχείου.
Το Raichle Palace,το Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Screen-Shot-2023-10-20-at-12.26.23-1200x803.png
Η Συναγωγή.

Το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Σουμπότιτσα, που χτίστηκε το 1854 ως το πρώτο μνημειακό δημόσιο κτίριο της πόλης, κατεδαφίστηκε το 2007, αν και το 1983 είχε κηρυχθεί ιστορικό μνημείο υπό κρατική προστασία και το 1991 είχε προστεθεί στο Εθνικό Μητρώο ως μνημείο εξαιρετικής πολιτιστικής αξίας. Βρίσκεται υπό αναστήλωση και είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το 2017

Το θέατρο στο κέντρο και το κόκκινο κτήριο του δημαρχείου αριστερά.

Οι γάμοι τα Σάββατα στο δημαρχείο.

Για εμάς το μεγαλύτερο θέαμα στις επισκέψεις μας,είναι οι γάμοι που γίνονται το απόγευμα του Σάββατου στο Δημαρχείο της πόλης.

Μετά τον γάμο,ακολουθεί φωτογράφιση στην μπλε πλατεία έξω από το δημαρχείο.

Οι καλεσμένοι αντί γαι ρύζι,ραίνουν με …καραμέλλες και κέρματα τους νεόνυμφους.Κάποιοι μαζεύουν μετά αυτά,για το μεροκάματο.

Που να παρκάρετε;

Βρίσκουμε πάντα να παρκάρουμε και να διανυκτερεύσουμε στο παρκάκι πίσω από το δημαρχείο και στον κεντρικό δρόμο δίπλα,όταν τα μαγαζιά έχουν κλείσει.Ψροντίστε να φτάσετε την κατάλληλη ώρα.

Ο δρόμος που ενώνει την Σουμπότιτσα με το Νόβισαντ,εχει σχετικό ενδιαφέρον,αλλά έχει κακό οδόστρωμα.Για την Κελέμπιγια έχει γίνει νέος πολύ καλός.

Ακολουθεί Nόβισαντ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.