Στάσειςσε μεγάλα ταξίδια.Smederevo

Στάσειςσε μεγάλα ταξίδια.Smederevo

Α’ μέρος:Σερβία β’.

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος και Άγγελος Κούκος.

3-Smederevo

Το πάρκο του πάρκινγκ στην όχθη του Δούναβη.

Το Σμέντερεβο  , η βυζαντινή Σεμενδρία, είναι πόλη στηΣερβία, που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Δούναβη, περίπου 45 χιλιόμετρα κατάντη της πρωτεύουσας Βελιγράδι. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Ποντουν.αβλιε. Σήμερα έχει πληθυσμό 64.175 κατοίκων (2011) .

Είναι σημαντικός σταθμός στα ταξίδια μας διότι εδώ υπάρχει γέφυρα και έχεις πρόσβαση μέσα από ωραίο τοπία στην Ρουμανία (Τιμισοάρα) και την Ανατολική Ουγγαρία και από εκεί σε Σλοβακία,Πολωνία κλπ,αποφεύγωντας τα χρονοβόρα πολυσύχναστα σύνορα.

Φτάνοντας βράδυ,βρίσκεις έντονη νυχτερινή ζωή,αλλά,προσοχή,αργά έχει μόνο ποτό.

Για όποιον προτιμά τη σλάβικη μουσική.
Ο πεζόδρομος Kralja Petral που συνδέει το παραποτάμιο πάρκο με την πλατεία του ναού του Αγίου Γεωργίου,είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής και απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από το πάρκιγκ που προτείνουμε.
Άγιος Γεώργιος.
Υπάρχει και αυτός ο χώρος πάρκινγκ στην αρχή του πεζόδρομου,πολύ καλύτερος,αλλά υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστήτε από συρμό που μπορεί να έρθει να φορτώσει από μαούνες στο Δούναβη.

Η γέφυρα στον Δούναβη.

Το Σμέντερεβο είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο μεταλλουργικό εργοστάσιο SARTID, καθώς και μεγάλο βιομηχανικό λιμάνι του Δούναβη.

(φωτογραφία από το διαδύκτιο)
To Φρούριο του Σμεντέρεβο κατασκευάστηκε μεταξύ 1427 και 1430 Ενισχύθηκε περαιτέρω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είχε καταλάβει την πόλη, στα τέλη του αιώνα.
Το φρούριο άντεξε αρκετές πολιορκίες από τους Οθωμανούς και τους Σέρβους, επιβιώνοντας σχετικά αβλαβές. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη σοβαρές ζημιές, από εκρήξεις και βομβαρδισμούς. Το 2009 τελούσε υπό εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης και παρ’ όλα αυτά παραμένει «μια από τα σπάνιες διατηρημένες αυλές των μεσαιωνικών Σέρβων ηγεμόνων».
Το Φρούριο του Σμεντέρεβο ανακηρύχθηκε εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας το 1979. Το 2010, το φρούριο τοποθετήθηκε στον προσωρινό κατάλογο για πιθανή ανακήρυξή του ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO)wikipedia.Eλεύθερη είσοδος.

Το πάρκο του κάστρου.
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Ακολουθεί η 4′ στάση με τη Σουμπότιτσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.