ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΔΑΜΑΣΤΑ

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΔΑΜΑΣΤΑ

ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ 

 

Οι Θερμοπύλες και η Δαμάστα, βρίσκονται στην πιο στρατηγική θέση για κάποιον που ταξιδεύει από βορρά προς νότο ή και το ανάποδο. Είτε ακολουθήσεις την πανάκριβη εθνική οδό, είτε την πανέμορφη δωρεάν εναλλακτική διαδρομή θα περάσεις αναγκαστικά από εκεί. Δεν είναι όμως μόνο για περαστικούς. Αποτελεί και από μόνη της ένα προορισμό. Κάθε φορά που πηγαίνουμε μας θλίβουν δυο πράγματα. Πρώτον, η έλλειψη Ελλήνων, οι οποίοι πηγαίνουν μόνο για ένα μπάνιο και φεύγουν, αντίθετα με τους λοιπούς Βαλκάνιους για τους οποίους αποτελεί έναν πολύ αγαπημένο τόπο όχι μόνο για πικ-νικ αλλά και για διανυκτέρευση. Στήνουν τη σκηνούλα τους κάτω από τα δέντρα στο πανέμορφο δασάκι, ακόμα και μες στο καταχείμωνο και απολαμβάνουν για 24 ώρες το ζεστό και ιαματικό νερό της. Το δεύτερο που μας θλίβει είναι τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους όλοι αυτοί οι επισκέπτες. Μιλάμε φυσικά για το χώρο των Θερμοπυλών γιατί αυτός της διπλανής Δαμάστας δεν ενδείκνυται για πικ-νικ και “στρατοπέδευση”.Πάντως στην Δαμάστα κυριαρχούν οι Έλληνες κυρίως ντόπιοι,από νωρίς το πρωΐ μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Η διαδρομή από τον Μπράλο.


Ανάμεσα στις δυο ιαματικές πηγές υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά όχι μόνο περιβαλλοντική αλλά και στη θερμοκρασία των νερών. Το νερό των Θερμοπυλών είναι πολύ ζεστό και πολύ δύσκολα τα αντέχει για πάρα πολύ ώρα, έχει όμως δυο επιλογές ή στη λεκάνη που σχηματίζεται εκεί που βγαίνουν τα νερά ή στον καταρράκτη μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω χωρίς να περιφρονούμε και το ενδιάμεσο ποταμάκι. Στη Δαμάστα η θερμοκρασία είναι πολύ πιο ήπια, περίπου στη θερμοκρασία σώματος, και μπορείς να κάτσεις όση ώρα θέλεις

ΔΑΜΑΣΤΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάνω η πηγή και κάτω ο καταράκτης.

Εδώ σταθμέυουν πολλά ξένα κάμπερ.

 

2019.Στο δάσος έχουν τοποθετειθεί “κοντέϊνερ” για φιλοξενεία προσφύγων καθώς και στον εγκαταλελημένο Ξενώνα.

Η “πηγή”

Παιδιά από Συρία και Κουρδιστάν.

 

Ο παλιός Ξενώνας

 

 

 

 

ΚΟΥΝΙΑΒΙΤΗ

 Ερχόμενοι από Μπράλο, τελειώνοντας η κατηφόρα και φτάνοντας στην εθνική οδό περνάμε κάτω της και αριστερά πάμε για Δαμάστα ενώ δεξιά για Θερμοπύλες. Δεν θα πούμε, πολλά λόγια και θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να σας πείσουν. Οι συγκεκριμένες τραβήχτηκαν την Καθαρή Δευτέρα του 2013 όπου συναντήσαμε και πάρα πολλούς φίλους που επέστρεφαν από την συνάντηση της ΕΛΑΤ στον Τύρναβο. Εμείς δυστυχώς, μην έχοντας πολλές μέρες στη διάθεση μας, φύγαμε την τελευταία Κυριακή της απόκριάς από την Αθήνα από την παλιά εθνική οδό, κάναμε ένα πρώτο μπάνιο στη Δαμάστα και κατόπιν διανυκτερεύσαμε στις Θερμοπύλες. Το βράδυ είχαμε και μουσική υπόκρουση από Βαλκανική και Ρώσικη μουσική, μια και στο χώρο είχαν κατασκηνώσει αρκετές (όχι πάνω από δέκα) οικογένειες και παρέες από τις γειτονικές χώρες. Το πρωί που ξυπνήσαμε, μας καλούσαν να πιούμε μια βότκα για πρωινό.

Έκτοτε έγιναν πολλές επισκέψεις με τελευταία το τριήμερο της 25 Μαρτίου 2019.

Η τοποθεσία, βρίσκεται πάρα πολύ εύκολα μια και υπάρχει έξοδος στις Θερμοπύλες και ακολουθώντας το κομμάτι που έχει απομείνει ακόμα από την παλιά εθνική οδό συναντάμε ένα βενζινάδικο (Shell) και μια ένδειξη «Τροχαία». Συνεχίζοντας από Αθήνα προς Λαμία περνάμε μετά από ελάχιστα χιλιόμετρα τη διασταύρωση προς Μπράλο και ακολουθούμε ταμπέλα για Δαμάστα και σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο αφήνουμε τον επαρχιακό δρόμο για μια αριστερή παράκαμψη λίγων μέτρων.

Για τις πηγες του Κουνιαβίτη,στην έξοδο των Καμένων Βούρλων,προς Λαμία,συναντάμε μια κυκλική διασταύρωση (ροτόντα) που η νότια εξοδός της οδηγεί στις Ιαματικές πηγές (υπάρχει ένδειξη)

 

 

 

 

 

Ελπίζουμε κάποια στιγμή, οι θερμές πηγές μας, που σε άλλους λαούς αποτελούν βασικό στοιχείο της κουλτούρας τους, να εκτιμηθούν και από εμάς και να αξιοποιηθούν με έναν ορθολογιστικό τρόπο που να ευνοεί όλες τις μορφές ιαματικού τουρισμού και όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και όλες οι κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Να είναι ανοιχτό σε όλους, έστω και με ένα μικρό αντίτιμο που θα επιτρέπει, την διατήρηση της καθαριότητας και της τάξης.

 

 

2 comments on “ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΔΑΜΑΣΤΑ
 1. Ο/Η kukosg λέει:

  Πια αναφέρεις σαν μικρή “πισίνα” πάνω από τον καταράκτη;Αυτή που στον χάρτη σημειώνω ως “πηγή”;Αν την έχω σε φωτογραφία τότε είναι διαθέσιμη μια και οι φωτογραφίες είναι από τις 24/3/19

 2. Ο/Η Σίσσυ Χριστοδουλάκη λέει:

  Η διανυκτέρευση και στην Δαμάστα και στις Θερμοπύλες είναι επικίνδυνη. Ο τοπικός τύπος έχει κάνει πολλές αναφορές σε διάφορα επεισόδια εναντίον επισκεπτών, όχι από τους πρόσφυγες αλλά από άλλα στοιχεία. Μας έχουν παρενοχλήσει και εμάς μία φορά, νύχτα, και ήμασταν ομάδα 5 αυτοκινούμενων. Η μικρή “πισίνα”, πάνω από τον καταρράκτη στις Θερμοπύλες. που έχεις στις φωτογραφίες σου, δεν είναι πλέον διαθέσιμη γιατί έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τα εκεί.
  Πολύ ωραίο είναι επίσης το μπάνιο στο ποτάμι των Θερμοπυλών απέναντι από τις πηγές, κοντά στο άγαλμα του Λεωνίδα, με το νερό να μην ζεματάει όπως στις πηγές.
  Η κατάσταση όλων των “εγκαταστάσεων” είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη όπως αναφέρεις και εσύ. Είναι καλλίτερη, χωρίς σκουπίδια τουλάχιστον, στις δεξαμενές του Κονιαβίτη, ιδιαίτερα στην καινούργια την μεγάλη.
  Καλά μπάνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.