Λίμνη Δόξα

Λίμνη Δόξα

 

H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν λίγο το τοπίο για εμάς που έχουμε συνηθίσει παραλία και θάλασσα. Σε δυο μόλις ώρες από την Αθήνα, άντε δυόμιση … τώρα που ακρίβυνε η βενζίνη. Η διαδρομή, Κόρινθος- Κιάτο-Στυμφαλία είναι εύκολη και ευχάριστη. Μετά τη λίμνη αρχίζουν οι ανηφόρες μέχρι να φτάσουμε σε ένα δεύτερο οροπέδιο όπου στην άκρη του βρίσκεται η αρχαία Φενεός.

 

 Η Στυμφαλία


Καστανιά

 

 

Το οροπέδιο ανάμεσα σε Χελμό και Κυλλήνη.

 

 

Περνώντας το χωριό φτάνουμε στην τεχνητή λίμνη Δόξας, με τα πεύκα και τα έλατα δίπλα της και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μέση της. Το τοπίο θυμίζει εύκολα Ελβετία και τα διάφορα χωριά Φενεού, απλώνονται στο ομώνυμο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από το Χελμό και τη Ζήρεια. Μια περιοχή, γεμάτη ιστορία και μύθους. Το οροπέδιο παλιά ήταν πλημμυρισμένο από τα νερά των ποταμών Δόξα και Όλβιου και ακόμα μέχρι σήμερα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς το ύψος της στάθμης του. Σύμφωνα με το μύθο οι καταβόθρες που ρούφαγαν τα νερά της λίμνης ήταν οι πύλες του Άδη. Σήμερα κοντά στην παλιά λίμνη με τη βοήθεια ενός φράγματος ξανά συγκεντρώθηκαν τα νερά κι έτσι έχουμε την ομώνυμη λίμνη Δόξα σχετικά πρόσφατα το 1988.  Προς βορρά έχει το όρος Κυλλήνη, νότιο-ανατολικά τον Ολίγυρτο και δυτικά τον Χελμό.

Αν ξυπνήσετε πάρα πολύ πρωί, τότε που τα νερά της λίμνης είναι ένας καθρέφτης θα δείτε να καθρεφτίζονται οι κορυφές των Αροάνιων και της Κυλλήνης.

 

 

 

 


 

 

 

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Πάνω από τη Λίμνη και με πανοραμική θέα σε αυτή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το οποίο χτίστηκε πριν από 400 χρόνια και συγκεκριμένα το 1610 (Αν και εμείς βρήκαμε μια επιγραφή που αναφέρει σαν χρονολογία το 1693). Ίσως το 1610 να δημιουργήθηκε το μοναστήρι στη θέση της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου, ή ΠαλαιοΜονάστηρο επειδή εκεί βρισκόταν παλιά. Το εσωτερικό της Εκκλησίας, με το περίφημο τέμπλο του, και τις εξαιρετικές αγιογραφίες κρύβει στο πατάρι του, ένα κρυφό σχολειό. Στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη περιοχή και κατά τη διάρκεια της επανάστασης οι μοναχοί προσέφεραν όλα τα υπάρχοντα τους, στον αγώνα. Θα δοκιμάσετε, το υπέροχο τριαντάφυλλο γλυκό που φτιάχνουν βλέποντας από τον εξώστη του την εκπληκτική θέα της λίμνης.

 

 

 

 

 

 

 

Το “κρυφό σχολιό”

 

 

 

 

 

 

Για όποιο ξυπνήσει πρωί, η θέα θα τον αποζημιώσει με ένα τοπίο που βλέπαμε σε καρτποστάλ από τις Άλπεις.

Ξυπνήστε πάρα πολύ πρωί, τότε που τα νερά της λίμνης είναι ένας καθρέφτης,και θα δείτε να καθρεφτίζονται οι κορυφές των Αροάνιων και της Κυλλήνης.

 

 

 

Δραστηριότητες

Η ορεινή Κορινθία προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία και η ποδηλασία στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να ανακαλύψετε κρυμμένες ομορφιές. Επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία ,τοξοβολία ,paintball αλλά πάνω απ’ όλα σαν γνήσιοι ταξιδευτές που σεβόμαστε τον εαυτό μας, εμείς απ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες, θα προτιμήσουμε τις ταβέρνες ή θα τιμήσουμε τα τυροκομεία και τα χασάπικα που θα συναντήσουμε στο δρόμο και για μετά την κραιπάλη τα γλυκά του κουταλιού που θα αγοράσουμε από το μοναστήρι και τους πάγκους του Αγίου Φανουρίου για να καλύψουμε τις θερμίδες που θα χάσουμε από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Να ξέρετε όμως, ότι οι τοπικές αρχές, περιπολού συχνά για αυτό να είστε προσεκτικοί ειδικά με το ψήσιμο.

 

Η γύρω περιοχή.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τα μικρά γραφικά χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη. Από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου ο δρόμος οδηγεί στο Φενεό,,το Στενό και την Γκούρα. Αφού περάσετε το Στενό, ο δρόμος συνεχίζει προς βορρά ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Όλβιου. Η παράκαμψη δυτικά του δρόμο προς τον Ταρσό οδηγεί στο Φενεό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το Λαογραφικό μουσείο του φορτωμένο με μνήμες και παραδόσεις του τόπου.Νότια της Γκούρας βρίσκεται το Μεσινό και πολύ κοντά του, λίγο δυτικότερα, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Φενεού. Στην Γκούρα αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία της με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός το Στενό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού. Στα ερημοχώρια του Άνω και Κάτω Ταρσού αξίζει να επισκεφτείτε το έρημο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου. Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου, πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια.
Κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Ζήρειας και με καταπληκτική θέα ολόγυρα, θα συναντήσετε το πρώτο χωριό της Φενεού, τη Μοσιά, χτισμένη σε μια πλαγιά πάνω από τον κάμπο με αμφιθεατρική κλίση.
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Πανόραμα με τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο του Κοιμητηρίου. Χαρακτηριστικό, στις τοιχογραφίες των αγίων οι Τούρκοι έχουν “βγάλει” τα μάτια. Μια ακόμα βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, στη λίμνη Δασίου. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ένα ξέφωτο ανάμεσα στα έλατα.

 

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ της Ανάστασης, πήγαμε στην εκκλησία του χωριού, όπου ο σύλλογος μας πρόσφερε κόκκινα αυγά. Την επομένη δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά εδέσματα της ταβέρνας του Σταϊκού με την υπέροχη θέα προς τη λίμνη.

 

 

 

 

Διαδρομή

Αθήνα-Κόρινθος-Κιάτο και από κει Σούλι-Καλλιανοί-Καστανιά-Μεσινό-Αρχαία Φενεός: 170 χλμ.

Εναλακτική Διαδρομή

Αθήνα-Κόρινθος-Κιάτο- Δερβένι και από εκεί ανεβαίνουμε προς Εβροστίνα(180 χλμ) από κει συνεχίζουμε δεξιά για Φενεό και Λίμνη Δόξα ή αριστερά για Γκούρα, Μεσινό, Αρχαία Φενεό, και Δόξα.

Μπορείτε κάλιστα να πάτε από τη μία διαδρομή και να γυρίσετε από την άλλη ή ακόμα να διαλέξετε κι άλλες παραλλαγές όπως από Τρίκαλα Κορινθίας και Ξυλόκαστρο.

4 comments on “Λίμνη Δόξα
 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Πολύ ωραία η περιγραφή σας.
  Θέλω να ρωτήσω με το camper στα γύρω χωριά από τη λίμνη Δόξα πού μπορούμε να μείνουμε για διανυκτέρευση …. Λόγω του όγκου του αυτοκινούμενου και για να μην είμαστε κάπου μόνοι μας κάπου κοντά σε πλατεία ή κοντά σε χωριό
  Ευχαριστώ

  • Ο/Η kukosg λέει:

   Δεν γνωρίζω τα γύρω χωριά αλλά στην Ελλάδα,τηνχώρα που οι ξένοι εξυμνούν για την φιλοξενία, δεν θα είχα πρόβλημμα να μείνω σε οποιοδήποτε μέρος που θα μου άρεσε.

 2. Ο/Η ΜΑΝΩΛΗΣ λέει:

  Καλησπέρα. Με τα αυτοκινούμενα τι γινεται στη λίμνη Δόξα? Γραφει η αστυνομία?

  • Ο/Η kukosg λέει:

   Καλησπέρα.Η συμπεριφορά της αστυνομίας αλλάζει από μέρα σε μέρα ανάλογα με τοπικά συμφέροντα.Σεβαστείτε τον νόμο και υπερασπιστείτε τα νόμιμα δικαιώματα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.