Στα κάστρα της Σλοβακίας ΙV:Κάστρο της Μπρατισλάβα και Ντέβιν Χραντ

Στα κάστρα της Σλοβακίας ΙV:Κάστρο της Μπρατισλάβα και Ντέβιν Χραντ

Κάστρο της Μπρατισλάβα

 

Κείμενα και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

To κάστρο της Μπρατισλάβα (σλοβακικά: Bratislavský hrad ) είναι το κύριο κάστρο στη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το τετράγωνο κτίριο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους βρίσκεται σε ένα απομονωμένο λόφο των μικρών Καρπαθίων πάνω από τον Δούναβη. Το κάστρο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Μπρατισλάβα. Εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης του είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης για αιώνες.

Από τη δεσπόζουσα θέση του, το φρούριο κυριαρχεί στη Μπρατισλάβα και από 85 μέτρα ύψος, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα πάνω από τον ποταμό Δούναβη και,  αν τύχετε μια καθαρή ημέρα, μπορείτε  να δείτε τη Βιέννη και μερικές πόλεις στην Ουγγαρία.

To κάστρο καταστράφηκε από πυρκαγιά τις 30 Μαΐου 1811. Η ανακατασκευή του κάστρου άρχισε το 1953. Μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής το 1968, το κάστρο στεγάζει εκθέματα του Σλοβακικού Εθνικού Μουσείου.Μετά από 140 χρόνια παραμέλησης αποκατάσταθηκε στοιχίζοντας στον κρατικό κορβανά 126 εκατομμύρια ευρώ, μόνο όσον αφορά την εξωτερική του δομή.

Σήμερα το κάστρο στεγάζει τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας και το κοινοβούλιο.Στις αίθουσες του Μουσείου της Ιστορίας και το Εθνικό Μουσείο εκτίθενται 3000 500 πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και εκτυπώσεις των εθνικών και ξένων καλλιτεχνών ομαδοποιημένες κατά θέματα: θρησκευτική τέχνη σε μια αίθουσα, ζωγραφική και πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας, όπως η Μαρία Τερέζα και η Μαρία Αντονιέτα, σε άλλη, πορτρέτα, γλυπτά, κομμάτια σύγχρονης τέχνης, γυαλικά, ασημικά, ξυλόγλυπτα έπιπλα, ρολόγια, όπλα, κράνη και πανοπλία.

 

 

.

Το κάστρο περιλαμβάνει τέσσερις πύργους, ένα σε κάθε γωνία, και αυλή με πηγάδι βάθους 80 μέτρων. Ο μεγαλύτερος και ψηλότερος πύργους είναι ο πύργους του Στέμματος, στη νοτιοδυτική γωνία, με ύψος 47 μέτρα. Ο πύργος χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και για περίπου 200 χρόνια, αρχίζοντας από τα μέσα του 16ο αιώνα στέγασε τα κοσμήματα του στέμματος της Ουγγαρίας.  Οι εξωτερικοί τοίχοι και εσωτερικοί διάδρομοι περιλαμβάνουν παλιά γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία. Πίσω από την είσοδο βρίσκεται τοξωτός διάδρομος ο οποίος οδηγεί σε μια μεγάλη μπαρόκ σκάλα, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί στις εκθέσεις του Σλοβακικού Εθνικού Μουσείου στον δεύτερο όροφο. Στον τρίτο όροφο στεγάζονται εκθέσεις για την ιστορία της Σλοβακίας. Στο πρώτο όροφο στη νότια πτέρυγα του κτιρίου στεγάζονται οι αίθουσες του Σλοβακικού κοινοβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, του οποίου το κτίριο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο.

Το κάστρο διαθέτει τέσσερις πύλες:

Την πύλη του Σιγισμούνδου στο νοτιοανατολικά – είναι η καλύτερα διατηρημένη. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα.
Την πύλη της Βιέννης στα νοτιοδυτικά, κατασκευασμένη το 1712.
Την πύλη του Νικολάου στα βορειοανατολικά, κατασκευασμένη τον 16ο αιώνα.
Την πύλη Λεοπόλδου.

Η εσωτερική αυλή.

 

Ο Δούναβης στα νότια.

 

 

Το κάστρο από την πόλη

 

Με πράσινο το πάρκινγκ που μένουμε,ενώ απο εκεί που ξεκινά το τόξο βρίσκεται το νέο κάμπερ στοπ.

 

Κλειστο τη Δευτέρα, για να φτάσετε στο κάστρο από την παλιά πόλη, πάρτε το υπόγειο από την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου και συνεχίστε

κατά μήκος του ανηφορικού δρόμου.

Λόγω της αργίας δεν μπορέσαμε να επισκευτούμε το μουσείο.

Πληροφορίες:
διεύθυνση:
Bratislavský hrad
Námestie Alexandra Dubčeka 1
810 06 Bratislava

Πληροφορίες: Μουσείο Ιστορίας SNM Μπρατισλάβα
Τηλ. +421 (0) 2/2048 3104
Κιν. +421 (0) 915/993 303
Web: www.snm.sk

Ώρες λειτουργίας:
Από τον Απρίλιο έως τα μέσα Νοεμβρίου: κλειστά τις Δευτέρες, από Τρίτη έως Κυριακή 10 π.μ.-6μμ
Από τα μέσα Νοεμβρίου έως το Μάρτιο: κλειστά τις Δευτέρες, από Τρίτη έως Κυριακή 9 π.μ.-5 μ.μ.

Είσοδος 2€

 

 

 

 

 

Το κάστρο του Ντέβιν .

Στα σύνορα με την Αυστρία,εκεί που ο Μοράβας συναντάει τον Δούναβη.

 

Δέκα χιλιόμετρα δυτικά της Μπρατισλάβα,και φτάνουμε στο νοτιοδυτικό σύνορο της Σλοβακίας.

Το κάστρο βρίσκεται πάνω από την συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα, σε 212 μέτρα ύψος και λίγα χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα, το κάστρο Devín ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας, για τον έλεγχο των σημαντικών εμπορικών διαδρομών που εξυπηρετούνται από τον Δούναβη.
Το σλαβικό κάστρο, που χτίστηκε τον VIII αιώνα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τους συχνούς πολέμους μεταξύ της Μοραβίας και των Φράγκων. Στο δέκατο τρίτο αιώνα χτίστηκε στη θέση του ένα μεσαιωνικό πέτρινο κάστρο για να προστατεύσει το δυτικό σύνορο του Βασιλείου της Ουγγαρίας: το όνομα «castelanus de Devin» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του 1320.
Το κάστρο καταστράφηκε από το στρατό του Ναπολέοντα το 1809 και τα ερείπια του θυμίζουν την ταραγμένη ιστορία των μαχών και των επιδρομών.
Από τον 19ο αιώνα ο Devín έγινε εθνικό σύμβολο για τους Σλοβάκους. ενώ οι Ούγγροι το θεωρούσαν τη δυτική πύλη προς το Βασίλειο της Ουγγαρίας. Η ιστορία του έχει εμπνεύσει πολλούς ποιητές του ρομαντισμού: Ο Μαγύαρος Endre Ady   το  εκθειάζει ως σύμβολο της νεωτερικότητας και της δύσης στο ποίημά του ‘Gog e Magog’..

Πίσω μας η Σλοβακία και εμπρ’ος και  δεξια η Αυστρία.

 

 

 

 

Μοράβας και Δούναβης.Ποτάμια που τα γνωρίσαμε πρώτα από τους μεγάλους ρομαντικούς συνθέτες.

Αναπαράσταση μεσαιωνικής ζωής στο εσωτερικό του κάστρου.

 

 

Η αριστερή όχθη είναι Αυστριακή.

 

Η πόλη του Ντέβιν.Αρκετοί καμπερίστες προτιμούν το πάρκινγκ του κάστρου για διανυκτέρευση,και επίσκαψη στην πόλη με το λεωφορείο.

 

 

 

Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Μπρατισλάβα-Devín, περιοχή Μπρατισλάβα, περιοχή Μπρατισλάβα

διεύθυνση:
Muránska ulica, 841 10 Bratislava-Devín
Τηλ. +421 2 65 73 01 05
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο hrad.devin@centrum.sk, mmba@bratislava.sk
Web www.muzeum.bratislava.sk

http://www.muzeum.bratislava.sk/en/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700016&id=1025&p1=1147

Ώρες λειτουργίας:
Απρίλιος και Οκτώβριος: κάθε μέρα 10: 00-17: 00
Από Μάιο έως Σεπτέμβριο: Δευ-Παρ 10: 00-18: 00, Σαβ-Κυρ 10: 00-19: 00

 

Ταξιδεύοντας βλέπεις παντού κάστρα.

One comment on “Στα κάστρα της Σλοβακίας ΙV:Κάστρο της Μπρατισλάβα και Ντέβιν Χραντ
  1. Ο/Η Diamantino λέει:

    Υπεροχο φωτογραφικο-περιγραφικο ταξιδεμα ! ! !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.