ΚΑΝΑΚΙΑ

ΚΑΝΑΚΙΑ

20 χλμ και 1.5 ναυτικό μίλι από την δυτική άκρη της Αθήνας.

 

΄Ενας απίστευτος περίπατος έξω από την “αυλή” της Αθήνας.

Σίγουρα δεν μπορείς να το πεις εκδρομή μα από την άλλη όταν παίρνεις ένα καράβι, φτάνεις σε ένα νησί και διασχίζεις ένα υπέροχο δάσος ξεπαιρνόντας ένα βουνό και φτάνοντας σε έναν απρόσμενα ήσυχο κόλπο με υπέροχα νερά τότε το μόνο πράγμα που σε εμποδίζει να το πεις εκδρομή είναι η λίγη ώρα που χρειάστηκες να περάσεις από την κατάσταση της μεγαλούπολης στην ομορφιά της μεσογειακής παραλίας. Και όταν λέμε μεγαλούπολη δεν εννοούμε μόνο την Αθήνα αλλά όλον αυτόν τον παραθεριστικό οικισμό που δημιούργησαν στην αρχή η κάτοικοι του Πειραιά και αργότερα και από την Αθήνα και ο οποίος είναι πλέον ενωμένος σε έναν μοναδικό οικισμό όπου αυτά που κάποτε ήταν ερημικές τοποθεσίες σήμερα μοιάζουν απλώς συνοικίες ενός ενιαίου πολεοδομικού εκτρώματος. Το μόνο που ξεχωρίζει απομονωμένο απ’ όλο το υπόλοιπο νησί όχι μόνο γιατί πρέπει να διασχίσεις ένα βουνό και ένα δάσος που η πυροσβεστική φυλάει σε μόνιμη βάση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τη δεκαετία του 70΄ δεν υπήρχε δρόμος, είναι ο οικισμός Κανάκια και η παραλία του.

Ξεχωρίζουμε τον οικισμό από την παραλία διότι έχει παραμείνει μια στοιχειώδη νεκρή ζώνη ανάμεσα τους κάνοντας την ακρογιαλιά να μοιάζει σαν απομονωμένη. Είναι κρίμα που ο δρόμος που έχει χαραχθεί ανάμεσα στα αρμυρίκια και τα οικόπεδα είναι τόσο κοντά στη θάλασσα αφήνοντας μια πολύ μικρή ζώνη για τους λουόμενους έτσι ώστε τα σαββατοκύριακα του Αυγούστου να υπάρχει το αδιαχώρητο. Αρκεί όμως να πάει κάποιος ελάχιστα εκτός εποχής όπως πήγαμε εμείς τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη και να βρεθεί σε έναν χώρο απόλυτης ηρεμίας. Όταν μάλιστα τα σχολεία κλείνουν, τότε η μοναξιά γίνεται απόλαυση.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2,3 καί 4 Σεπτεμβρίου 2013

 

Δεν μας αρέσει να γράφουμε πολλά λόγια για τα μέρη που επισκεφτόμαστε για δύο λόγους. Προτιμούμε να τα περιγράψουμε με φωτογραφία αφενός, και αφετέρου πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επηρεάζουμε αυτόν που θα τα επισκεφθεί. Ο πραγματικός ταξιδιώτης γνωρίζει το μέρος μόνος του. Θα περιοριστούμε μόνο να κάνουμε μια μικρή αναφορά στο πρόσφατα ανακαλυφθέν (2006) Παλάτι του Αίαντα που μαζί με την Μυκηναϊκή Ακρόπολη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξόρμηση στον παρακείμενο λόφο. «Όπου και να σκάψεις εδώ βρίσκεις αρχαία» μας είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Ακρογιάλι” που βρίσκεται λίγα μέτρα από το κύμα και που προμηθεύεται τα ψάρια του από τις τοπικές τράτες και τα κρέατα του από δυο βοσκούς της περιοχής.

 

Τα Κανάκια από τη μονή του Αγίου Νικολάου.

 

 

 

Ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος στο Αιάντιο.

Το Μούλκι και η Κούλουρη

Θα αναφερθούμε ακόμα σε δυο ενδιαφέρουσες στάσεις πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Η πρώτη στην κορυφή του βουνού που θα πρέπει να ανεβείτε και η οποία θα σας επιστρέψει να δείτε από ψηλά όχι μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι της Σαλαμίνας με τους απίστευτους όρμους και κόλπους της αλλα την Αίγινα, το παραλιακό λεκανοπέδιο της Αθήνας, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα.(Ενώ από τα Κανάκια θα δείτε τα Μέγαρα, την Κακία Σκάλα μέχρι και τον Ισθμό)

Η δεύτερη στάση είναι στην δυτική πλευρά του βουνού στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και την εκκλησίτσα του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη.

Από το πανοραμικό σημείο βλέπουμε την ανατολική πλευρά του νησιού. Aριστερά η Κακή Βίγλα, σοτ κέντρο τα Περιστέρια, δεξιά οι Κολώνες  ενώ στο βάθος δεξία η Αίγινα.

 

 Ενώ από τη δυτική πλευρά βλέπουμε τα Μέγαρα και από την βόρεια το Αιάντιο (Μούλκι) και τη Σαλαμίνα (Κούλουρη)  

 

 

 

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη.

 

Το “Ακρογιάλι”

 

 

Το φερρυμπότ στοιχίζει για το αυτοκινούμενο 5,70€ ενώ το εισητήριο του επιβάτη είναι 0.90€ από το Πέραμα ενώ υπάρχει και άλλο ένα Πέραμα ανάμεσα στην Πάχη των Μεγάρων και την Νέα Πέραμο.

Η παραλία έχει στην βορεινή πλευρά βράχια, στο μέσο βότσαλα με αχινούς ενώ στο νότιο άμμο.

Στην περιοχή θα βρείτε στα δυο “Ψιλακατζίδικα-mini market” από γάλα και ψωμί μέχρι φρούτα και είδη μπακαλικής.

Το Ακρογιάλι είναι κλειστό τις Δευτέρες του χειμώνα. Τα τηλέφωνα είναι 2104665007-6979479358

Τα αρνητικά της περιοχής είναι ευτυχώς μακριά από την παραλία στην είσοδο του οικισμού. Ένας σκουπιδότοπος σας υποδέχεται ενώ αν πάρετε τα μικρά δρομάκια ανάμεσα στα σπίτια θα βρείτε ένα σωρό εγκαταλελειμένα οχήματα, και τροχόσπιτα που αποτελούσαν τις πρώτες εξοχικες κατοικίες.