Πολωνία και χώρες της Βαλτικής.

Πολωνία και χώρες της Βαλτικής.

Παραξενα και αστεία.

Α’ Μέρος:Πολωνία

Αυτό το σήμα που απαγορεύει την διέλευση σε πεζούς δεν το έχουμε ξαναδεί.Αν και στον δικό μας κώδικα υπάρχει σαν Ρ-15.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό δίνουν πάντα την ευκαιρία για ασυνήθιστες εικόνες.

Στο Λούμπλιν της Πολωνίας είδαμε αυτήν την ασυνήθιστη οθόνη και δεν καταλάβαμε τί ήταν,μέχρι που την ξαναείδαμε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βίλνιους ( σε πλαίσιο στην πάνω φωτογραφία) την ώρα που φεύγαμε.

Λέγεται Portal και το βρήκαμε στο διαδίκτυο.Η εικόνα στο Λούμπλιν ήταν από το Βίλνιους και αντίστοιχα.Πρόκειται για ένα “ψηφιακό γλυπτό” που λειτουργεί σαν πύλη (φορέας) ανάμεσα σε 2 πόλεις.

Το έργο της Πύλης ξεκίνησε από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Benediktas Gylys. Ο πρώτος σύνδεσμος Portal δημιουργήθηκε το 2021, συνδέοντας τη Λιθουανία και την Πολωνία. Από τότε, το έργο έχει φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους – φυσικά και διαδικτυακά. Οι πύλες, και η αποστολή που αντιπροσωπεύουν, έχουν γίνει μέρος της συνείδησης του κοινού.

Ο τρομπετίστας του Λούμπλιν.

Στο δημαρχείο του Λούμπλιν το μεσημέρι ένας σαλπικτής ηχεί την ώρα .Το είδαμε και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας,

Το bugle call της πόλης του Lublin – το bugle call στο Lublin πραγματοποιήθηκε από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα

Το σάλπιγγα ακούστηκε ξανά στο Λούμπλιν τα έτη 1915-1918. Τότε παιζόταν από το μπαλκόνι της Πύλης της Κρακοβίας τρεις φορές την ημέρα. Το πρωί, ο μπούκλας έπαιζε το τραγούδι Όταν ξημερώνει, το μεσημέρι, ο Θεός σώζει την Πολωνία, και το βράδυ, όλες τις καθημερινές μας υποθέσεις [1].

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αναπαραγωγή του bugle call απαγορεύτηκε από τις αρχές κατοχής και στα μεταπολεμικά χρόνια παιζόταν μόνο περιστασιακά. Αποκαταστάθηκε στις 13 Ιουνίου 1991 (παιζόταν από το μπαλκόνι της Πύλης της Κρακοβίας) [1], και τώρα παίζεται από την ταράτσα του Νέου Δημαρχείου κάθε μέρα στις 12:00. Γίνεται επίσης πριν από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τις επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών και σημαντικούς εορτασμούς για την πόλη [2] .

Ο τρομπετίστας της Κρακοβίας – Hejnał

Το Hejnał είναι το «κάλεσμα συγκέντρωσης» που εκτελείται κάθε ώρα από τον ψηλότερο πύργο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας της Κρακοβίας, που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως σκοπιά.

Η σύντομη μελωδία θυμίζει εκείνη που προσπάθησε να παίξει ο φρουρός της εποχής το 1241 για να προειδοποιήσει για την επικείμενη εισβολή των Τατάρων. Οι επιτιθέμενοι ήταν πιο γρήγοροι και ένα βέλος διαπέρασε το λαιμό του φρουρού από τις πρώτες νότες, γι’ αυτό και ο σημερινός τρομπετίστας διακόπτει ακόμα τη μελωδία στη μέση ενός ρυθμού.

Το Hejnał παίζεται τώρα τέσσερις φορές (μία σε κάθε πλευρά του πύργου) κάθε ώρα, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα του χρόνου και αναμεταδίδεται κάθε μέρα στις 12 στο εθνικό ραδιόφωνο της Πολωνίας. Η εργάσιμη ημέρα του τρομπετίστα διαρκεί 24 ώρες, από τις 8 έως τις 7 της επόμενης ημέρας, στο τέλος της οποίας ακολουθεί 48ωρο διάλειμμα. Δύο τρομπετίσται είναι πάντα σε υπηρεσία σε κάθε βάρδια.

Ο ναός της Αγίας Μαρίας στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας με το καμπαναριό.

Κρακοβία ο “πολεμιστής”

“Έφιππη” αστυνομία !!!

Βαρσοβία, κουνιστά παγκάκια.

Ξαπλώστρες στα πάρκα και….

..στα πεζοδρόμια και…
…στην αμμουδιά !!!
Παραλίες της Βαρσοβίας !!!
Σε κάποιους χώρους απαγορεύεται να μπείτε με σκυλιά και….πιστόλια.
Ζωγράφοι του δρόμου και πίνακες με ….Led
Ψηφιακοί φωτογράφοι με ….εφημερίδες εποχής.

Καλλιτέχνες του δρόμου.Με 3 ζλότυ σας ποζάρει.
Σέλφη για το διαδίκτυο.Σας Καταγράφει με περιστροφή 360 μοιρών για τα σόσιαλ και με λίγα ζλότυ θα νοιώσετε …διάσημοι.
Ταξιδεύοντας υπό….σκιάν !!!

Γκούλας σερβιρισμένο σε πιάτο που ….τρώγεται.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι G001443-800x1200.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.