Στέγη για …άστεγους.

Στέγη για …άστεγους.

Στέγες για …άστεγους

Ο άνθρωπος δεν γεννιέται ούτε σε αυγό, ούτε σε κουκούλι. Παρ’όλα αυτά έρχεται κάποια στιγμή που κάποιοι άνθρωποι αναπολούν ένα κουκούλι για να χωθούν μέσα. Ο όρος κουκούλι (cocoon) χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει μια σειρά απο κατασκευές βιομηχανοποιημένες ή αυτοσχέδιες που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ως κατοικία. Εμπνεόμενοι από τους άστεγους πολλοί αρχιτέκτονες και desginer ασχολήθηκαν με προτάσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός άστεγου και όχι μόνο. Κατασκευές φτηνές από διπλό ανακυκλωμένο χαρτόνι οντουλέ εώς φορητά καρότσια που διπλώνουν και μετατρέπονται σε “σπίτι”.

Η μελέτη, των μαθητών μιας σπουδαίας καλιτεχνικής σχολής της Κορέας, της Hwang Kim παρουσιάσε το πρότζεκτ “cocoon” μια αναφορά στο περίφημο φιλμ επιστημονικής φαντασίας, με μεγάλο του πλεονέκτημα το πολύ χαμηλό βάρος, την ανακυκλοσιμότητα, την αντοχή και κυρίως την καλή μόνωση του βαρέως τύπου οντουλέ χαρτονιού. Ανατρέχωντας στα κοψίματα και τα διπλώματα του Origami ξεδιπλώνεται γύρω από το σώμα αυτού που κοιμάται μέσα για να μπορεί μετά να διπλωθεί σε ένα μικρό πακέτο για να το μεταφέρει. Η με ένα χαμηλό κόστος κατασκευής οι εμπνευστές του προτείνουν τη δωρεάν διανομή του με τη βοήθεια ενός σπόνσορα, από τα supermarket εκεί δηλαδή που οι άστεγοι προμηθεύονται κούτες για να την χρησιμοποιήσουνε σαν κατοικία.

Κάντε κλίκ στις εικόνες για μεγένθυση…

   

  

Μπουφές για 4 εποχές.

Σχεδιασμένο από τον βορειοαμερικανό desginer Paul W. Elkins θυμίζει ένα μπουφέ που στο εσωτερικό του περιέχει σταθερό κρεβάτι, νεροχύτη, κουζινούλα, ντουλάπια, ράφια και αποθήκη με δυνατότητα πρόσβασης από το εξωτερικό. Φωτίζεται χάρη σε δυο παράθυρα ένα για το κρεβάτι και ένα για το δείπνο.

  

Το καροτσάκι του supermarket εμπνέει τους περισσότερους σχεδιαστές μια και προσφέρει όχι μόνο δυνατότητα μετατροπής σε κρεβάτι αλλά και χώρο για να μεταφέρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

 

   

        

     

 

   

Τροχοσκηνή

Συνηθισμένος σε προκλητικούς σχεδιασμούς, ο ΙαπωνοΑμερικάνος σχεδιαστής Kevin Cyr που μας έχει δώσει μερικές πάρα πολύ γνωστές κατοικίες με πετάλια, οι εικόνες των οποίων έχουν κατακλύσει το internet έρχεται τώρα να μας προτείνει το “camperkar” όπου το “kar” έρχεται από το καρότσι. Μια κατασκευή πάνω σε καρότσι supermarket. Μια πραγματική τροχοσκηνή εμπνευσμένη από την αυθεντική της Αμερικανικής Coleman απευθύνεται σαφώς στους άστεγους που είναι συνηθισμένη να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους καρότσια του supermarket.

   

   

Και να μερικές ιδεές για επιβίωση σε δύσκολες καταστάσεις που ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθούν εξάπτουν την φαντασία των παθιασμένων κατασκηνωτών.

Καμία από τις εικόνες δεν είναι δικιά μας αλλά τις δημοσιεύουμε από το διαδίκτυο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.