ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

Για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού οι μονάδες φιλοξενείας περιορίζονται σε αυτές που ήταν πριν από πενήντα χρόνια (όπως συνηθίζουμε να λέμε), δηλαδή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και μαρίνες. Θεωρήθηκε μεγάλη καινοτομία όταν σε αυτές προστέθηκα τα χιονοδρομικά κέντρα αν και αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν μονάδες φιλοξενείας. Τι κι αν η εξέλιξη έφερε μετά το τροχόσπιτο το αυτοκινούμενο; Για αυτούς οι υποδομές οφείλουν να είναι οι ίδιες, ακόμα κι αν τα σύγχρονα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα όχι απλώς δεν χρειάζονται τις υποδομές ενός κάμπινγκ αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σε αυτά την πιο βασική τους ανάγκη που είναι το άδειασμα των λημμάτων. Ο όρος camper-stop για τον ΕΟΤ εξακολουθεί να μην υφίσταται. Οι συνέπειες αυτής της ελλέιψης είναι διπλές. Όχι απλώς χάνεται συνάλλαγμα αλλά οι περισσότεροι αναγκάζονται να βρουν τρόπο να ξεφορτοθούν τα λήμματα τους παράνομα για ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε ακόμα και όταν με μεγάλη καθυστέρηση οι Έλληνες ανακάλυψαν τον αγροτουρισμό. Τόσα χρόνια όλοι νόμιζαν ότι αρκούσε ο ήλιος και η θάλασσα άντε και οι αρχαιότητες για να προσελκύσουνε τουρίστες. Τώρα κατάλαβαν οτι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μορφές που είναι ικανές να φέρουν τουρισμό είτε σε διαφορετικές ομάδες είτε σε διαφορετικές περιοχές αλλά ακόμα περισσότερο να δώσουν την ευκαιρία στον τουρίστα να επιστρέψει για να γνωρίσει και μια Ελλάδα διαφορετική. Και όπως ήταν φυσικό ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πάλι χωρίς νομοθετικό πλαίσιο. Πρώτα φτιάχνουμε τις επιχειρήσεις και μετά από πολλά χρόνια έρχεται το κράτος να τις νομιμοποιήσει. Μήν πούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ας το δεχτούμε έτσι απλά. Μια χώρα καθαρά αγροτική περιμένε τόσα χρόνια για να σκεφτεί αυτό που σε άλλες ευρωπαικές χώρες είναι δεδομένο. Αλλά και πάλι ξεκινάμε από κει που ξεκίνησε ο τουρισμός πριν από πολλά χρόνια. Πάλι δηλαδή η φιλοξενεία γίνεται μέσα από κατάλυμμα το οποίο είναι το ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Ούτε καν κάμπιγνκ πόσο μάλλον το camper-stop. Πρόσφατα διαβάσαμε μια πολύ καλή πτυχιακή εργασία μιας φοιτήτριας   η οποία όμως ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν (για την ακρίβεια δεν βρήκε) κάμπινγκ σε μονάδες αγροτουρισμού. Θα ήθελα να τους υπενθημίσω τον όρο agrocamping ή τον θεσμό τον mini camping που τόσο διαδεδομένος είναι σε Ολλάνδία http://www.vekabo.com και Κροατία. http://www.camping.hr/it/mini-campeggi

Με την έννοια αγροτουρισμό εννοούμε ένα αγρόκτημα το οποίο παράλληλα με τις δραστηριότητες τις αγροτικές μπορεί και φιλοξενεί τουρίστες είτε σε δωμάτια είτε σε κάμπινγκ ή ακόμη και με τη μορφή του camper stop. Ο επισκέπτης θεωρείται φιλοξενούμενος και μπορεί να αναταποδώσει αυτή τη φιλοξενεία είτε με χρηματικό αντίτιμο όπως ένα κοινό κατάλυμα είτε με αγορά προιόντων ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις με συμμετοχή στις αγροτικές δραστηριότητες παρέχωντας εργασία, κάτι πολύ διαδεδομένο στην περίοδο της συγκομιδής. Ο φιλοξενούμενος έχει να επιλέξει ανάμεσα στις παροχές και την ανταμοιβή που επιθυμεί. Ο λόγος για τον οποίον κάποιος προτιμά αυτή τη μορφή διακοπών είναι προφανής αλλά δεν είναι ένας μόνος. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ζει μέσα στη φύση ούτε το ότι βρίσκεται σε μια μικρή μονάδα μια και δεν μπορούν να θεωρηθούν αγροτουριστικές μονάδες με δυνατότητα φιλοξενείας πολλών ατόμων, είναι η προσωπική θέση που αναπτύσει με τον ιδιοκτήτη ο οποίος ξεφεύγει από την παραδοσιακή μορφή του αγρότη που συναντάμε στις λαϊκές αγορές αλλά πρόκειται για άτομα με πολύ ευρύτερη αντίληψη γύρω από τη ζωή στην ύπαιθρο, κάτι που προσδίσει ιδαίτερη βαρύτητα στη σχέση ανάμεσα σε αυτόν και τον φιλοξενούμενο.

Επειδή ο σκοπός του άρθρου σε αυτή τη φάση, δεν είναι να φέρουμε το όχημα αναψυχής στην μονάδα αγροτουρισμού μιας και δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες κατάλληλες για τον περιοδεύοντα τουρισμό, αλλά να φέρουμε αυτούς τους πρωτοποριακούς επιχειρηματίες κοντά σε μια μορφή τουρισμού που ξεκίνησε σαν εναλλακτική και τώρα τείνει να αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση. Να γνωρίσουνε δηλαδή τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτού του δυναμικού που μπορεί να φέρει στην μονάδα τους ένα σημαντικό κέρδος. Να μπορέσουν να οργανωθούν με πολύ χαμηλό κόστος και ελάχιστη υποδομή ώστε να εξυπηρετήσουνε τις ανάγκες μιας συνεχώς αυξανόμενης κατηγορίας τουριστών οι οποίοι στην υποδομή τους θα βρουν μια απο τις ιδανικότερες μορφές εξυπηρέτησης. Θέλουμε στην αρχή να δείξουμε τις ανάγκες αυτού που είτε ταξιδεύει είτε μένει στάσιμος για μικρό ή μεγάλο διάστημα σε κάποιο μέρος μέχρι να συνεχίσει για πιο κάτω. Να τονίσουμε τις διαφορές και τα οφέλη όχι μόνο τα εφήμερα αλλά και τα μακροπρόθεσμα αυτό δηλαδή που δεν μπορεί να τους προσφέρει το κοινό κατάλυμα ή το κάμπιγνκ.

Όπως είπαμε μέχρι σήμερα ο τουρίστας, Έλληνας ή ξένος έχει να επιλέξει, μέχρι να αποφασίσει ο ΕΟΤ να αναγνωρίσει τον θεσμό των camper stop, ανάμεσα στο οργανωμένο κάμπινγκ ή το ελεύθερο. Το πρώτο του προσφέρει ασφάλεια και μια σειρά απο παροχές που για το σύγχρονο αυτοκινούμενο ή το τροχόσπιτο δεν χρειάζονται μια και όλα είναι εφοδιασμένα με WC, ντουζ, κουζίνα, ψυγείο νεροχύτη, θέρμανση, ψύξη, τρεχούμενο και ζεστό νερό και οτιδήποτε βρίσκεται σε ένα απλό σπίτι. Αντίθετα έχει μια σειρά ελλατώματα όπως θορυβώδες περιβάλον, συχνά δύσβατο, περιορισμένους χώρους διαμονής και όλα αυτά με μια τιμή που ξεπερνά την ενοικιάση δωματίου. Επιπλέον η πλειονότητα των κάμπινγκ στην Ελλάδα κλείνουν από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το Μαιο με εξαίρεση κάποια λίγα σε συγκεκριμένους τουριστικούς χώρους όπως Δελφοι, Ολυμπία, Μετέωρα και λοιπά. Το μόνο πραγματικά απαραίτητο πράγμα που τους παρέχει είναι το άδειασμα των λυμάτων. Η άλλη επιλογή είναι το ελεύθερο κάμπινγκ το οποίο έχει σαν βασικό ελλάτωμα την αδυναμία εκενώσεωες των λυμάτων και την έλειψη ασφάλειας όταν αυτή αφήνουν το όχημα τους για να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο, ποδήλατο, σκούτερ ή φουσκωτό. Επιπλέον, έχουν και το άγχος της αστυνομίας μια και δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τέντες και να βγάλουν έξω τραπεζοκαθίσματα.

Η δημιουργία του camper-stop τους λύνει όλα αυτά τα προβλήματα με μια τιμή πολύ πιο λογική που όλοι είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν. Με τον ισχύον όμως νομοθετικό πλαίσιο η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη δημιουργία camper-stop είναι αυτή του αγροτουρισμού. Έτσι ο τουρίστας θα βρεί μια σειρά απο παροχές που οι άλλοι δεν μπορούν να του δώσουν. Θα βρεί ένα χώρο ανοιχτό όλο τον χρόνο, ένα ήσυχο και φιλικό περιβάλλον και μια αντιμετώπιση αντάξια της ελληνικής φιλοξενείας που κανένας υπάλληλος κάμπινγκ δεν μπορεί να του την εξασφαλίσει. Θα μπορεί να αφήσει το όχημα του και να κινηθεί προς όποια κατεύθυνση και για όσο διάστημα θέλει ξέρωντας ότι στην επιστροφή δεν τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα μπορούν τα παιδιά του να κινηθούν σε έναν χώρο ο οποίος μοιάζει φτιαγμένος για αυτά ειδικά αν υπάρχουν οικόσιτα ζώα. Θα μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα αγροτικά προϊόντα και να δοκιμάσει σπιτικό φαγητό γνωρίζοντας έτσι γεύσεις που καμιά ταβέρνα δεν μπορεί να του δώσει.

Ένα καλά οργανωμένο αγροτουριστικό camper-stop θα μπορεί να του παρέχει μια σειρά απο δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την περιοχή. Τέχνες, πολιτισμός, spor, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης. Πεζοπορία, ποδήλατο, κυνήγι, ψάρεμα και εκδρομές είναι τα πιο κλασικά που μπορούν να σκεφτούν. Θα μπορούν να διοργανωθούν δραστηριότητες εναλλακτικές όπως πχ Πιλάτες, σιάτσου, διαλογισμός, πολεμικές τέχνες και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Θα μπορούν να διοργανωθούν μαθήματα μαγειρικής και ό,τι άλλο υπάρχει στης δραστηριότητες της αγροτικής ζωής πχ. κέντημα, πλέξιμο, αργαλειός, κατασκευή σαπουνιού και τόσα άλλα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε δυο πράγματα που διαφεύγουν από τις σκέψεις πολλών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ο περιοδεύων τουρισμός μπορεί να γίνει από απλούς φοιτητές με ένα σακίδιο και μια σκηνούλα εώς οικονομικά ευρωστούς μια και τα αυτοκινούμενα καινούρια ξεκινούν από 45.000 ευρώ τα πιο φτηνά. Δεν μιλάμε λοιπόν για χαμηλού εισοδήματος τουρισμού αλλά και πάλι δεν πρέπει να μας διαφεύγει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο τουρίστας που ξεκινά από μικρή ηλικία με ελάχιστο μπάτζετ κατασκηνώντας σε μια ερημική ήσυχη παραλία εξοικειώνεται με μια φυσική ζωή που όταν μεγαλώσει και αποκτήσει οικονομική άνεση δύσκολα θα την αλλάξει με το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Υπάρχει λοιπόν ένα φυσιολογικό πέρασμα από το χαμηλό μπάτζετ στο υψηλό χωρίς να αλλάξουν τα γούστα και οι επιθυμίες. Ο νεαρός τουρίστας με το σακίδιο στην πλάτη μετά από λίγα χρόνια θα γυρίσει με το αυτοκίνητο του και όταν κάνει οικογένεια με το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενο. Όταν δε θα έχει βγει στην σύνταξη δεν θα αρνηθεί το αυτοκινούμενο αλλά όταν αγαπήσει ένα μέρος δεν θα διστάσει να το επισκεφτεί αεροπορικώς και να μείνει σε δωμάτιο. Σίγουρα το δωμάτιο που θα προτιμήσει θα είναι πολύ πιο κοντά στην μορφή των διακοπών που γνώριζε. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί που ταξιδεύουν με όχημα αναψυχής συχνά συνοδεύονται από φιλικά ζευγάρια με κοινό αυτοκίνητο που έχουν ανάγκη από ένα δωμάτιο για να μείνουν. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο διαδεδομένο στις οικογένειες με παιδιά που ψάχνουν πάντα μια παρέα για τα παιδιά τους κατά της διάρκεια των διακοπών. Η δυνατότητα μιας μονάδας να δώσει ένα ευχάριστο περιβάλλον σε μικρά παιδιά θα προτιμηθεί από αυτές τις οικογένειες που δύσκολα μπορούν να ησυχάσουν σε διακοπές μια και είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με δραστηριότητες των παιδιών. Έτσι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ο χαμηλού μπάτζετ τουρίστας σαν ανεπιθύμητος γιατί αυτός θα είναι ο αυριανός σας πελάτης.

Ένα δεύτερο πράγμα που θα τονίσουμε είναι ότι όποιος ταξιδεύει με ένα τέτοιο όχημα, που ξεπερνά τους 3,5 τόνους έχει πάρα πολύ χώρο στην διάθεση του. Έτσι όσο περνούν οι μέρες και καταναλώνει τις προμύθιες του όχι απλώς αγοράζει καινούριες αλλά γεμίζει τις αποθήκες του με προϊόντα που θα παρατείνουν τις αναμνήσεις των διακοπών του. Ποτά και τρόφιμα που τους κρύους και βροχερούς χειμώνες θα του θυμίζουν τις ηλιόλουστες διακοπές του, και αντικείμενα που θα θυμίζουν στα παιδιά του και τα εγγόνια του τον πολιτισμό που γνώρισαν. Αυτό είναι μια πολυτέλεια, που κανένας τουρίστας, ειδικά αυτοί των low cost πτήσεων δεν μπορεί να έχει. Τα σύγχρονα αυτοκινούμενα διαθέτουν τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους που στην επιστροφή γεμίζουν με ντενεκέδες λάδι μπουκάλια κρασιά, διάφορα παστά, τουρσιά για να μην πούμε αυτά που μπορούν να χωρέσουν τα καινούρια ψυγεία των 150 λίτρων που έχουν. Αυτή είναι μια έξτρα αμοιβή για αυτόν που έχει φροντίσει να διαθέτει τέτοια προϊόντα στο κτήμα του.

Για να μπορέσει κάποιος που διαθέτει ένα κτήμα να φιλοξενήσει οχήματα αναψυχής χρειάζεται λίγα, απλά πράγματα. Έναν χώρο επίπεδο, μια και κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί όταν βρίσκεται σε κλίση. Η σκία είναι σημαντική για παραλιακά μέρη και λιγότερο για ορεινά. Χρειάζεται μια βρύση να προμηθευτεί καθαρό νερό για να γεμίσει τις δεξαμενές του και ένα σύστημα (μηχανοσίφωνας) για να αδειάσει τα λύματα του. Είναι σχεδόν απαραίτητη και μια μπρίζα για ρεύμα. Μια τουαλέτα, ένα ντουζ, ένας νεροχύτης, ενα μπάρμπεκιου και ενα πλυντήριο ρούχων θα ανεβάσουν κατα πολύ το στάνταρ του χώρου σας ειδικά το τελευταίο που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον περιοδεύοντα τουρισμό.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη μορφή τουρισμού, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να φτάσουνε οι πληροφορίες που θέλουμε σε διάφορα περιοδικά, site και forum του εξωτερικού που ασχολούνται με  τον περιοδεύοντα τουρισμό. Τέτοιες πληροφορίες είναι πολύτιμές για αυτούς που μέχρι τώρα τις διακινούν από στόμα σε στόμα.

Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά απο site σχετικά με τον αγροτουρισμό και τον περιοδεύοντα τουρισμό:

Το france passion είναι ένα δίκτυο που ξεκίνησαν οι γάλλοι οινοπαραγωγοί και στο οποίο ύστερα προστέθηκαν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες και το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όποιον γινει μέλος (κόστος 29 ευρώ το έτος) να διανυκτερεύσει για 24 ώρες δωρεάν σε ένα από τα 1800 συμβεβλημένα αγροκτήματα της Γαλλίας

https://www.france-passion.com/en/motorhomers/how-it-workshttps://www.france-passion.com/en/motorhomers/how-it-works

https://www.france-passion.com/en/

Το agrietour είναι μια έκθεση που οργανώνεται στην Ιταλία κάθε χρόνο με θέμα τον αγροτουρισμό.

fiera http://agrietour.it

Στην ιταλία ο ένθετος κατάλογος     του περιοδικου Plain Air που κυκλοφορεί μια φορά τον χρόνο έχει φέτος πλήρη στοιχεία για 562 αγροκτήματα που φιλοξενούν αυτοκινούμενα, τροχόσπιτα και σκηνές.

18 comments on “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
 1. Ο/Η Σοφού Αναστασία λέει:

  Καλημέρα σας!! Στον δυτικό ημιορεινό ΄όγκο της Αργολίδας, στον οικισμό Σπαναίικα 9 χλμ από την πόλη του Άργους και 16 χλμ απο τις Μυκήνες και το Ναύπλιο, υπάρχει ένα ολοκαίνουριο κατάλυμα φουλ εξοπλισμένο μέσα σε έναν ελαιώνα 4 στρεμμάτων. Παρακαλώ θα μπορο΄υσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία έτσι ώστε να συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ενός mini camper stop?

 2. Ο/Η than jer λέει:

  θα μπορουσατε να στειλετε με ενα link την πτυχιακη της φοιτητριας, ειτε εστω καποια στοιχεια της. Εφοσον την εχει δημοσιευση παντα. Σας ευχαριστω

 3. Ο/Η Παντελης λέει:

  Καλησπέρα, διαθέτω αρκετό χώρο και εγκαταστάσεις με τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε, και θα ήθελα να έχουμε μια επικοινωνία!

 4. Ο/Η Ξανθή λέει:

  Πως μπορω να ερθω σε επαφη μαζι σας για περισσοτερες πληροφοριες για τοποθετηση τροχοσπιτου σε αγροκτημα με σκοπό ενοικιασης

 5. Ο/Η Psoma Stella λέει:

  Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα αγροτουριστική κάμπινγκ 6980634129

 6. Ο/Η George λέει:

  Γραφετε Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη μορφή τουρισμού, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. Αλλα δεν γραφει καπου ενα εμαιλ η τηλεφωνο.

 7. Ο/Η konstantinos λέει:

  Καλησπέρα σε οικόπεδο 6 στρέμματα ζοε 8 κ με τον όρο λόγο 250 μέτρα από το όριο πόλης δεν έχει δικαιώμα δόμησης. Πώς μπορώ να βάλω μόνο τροχοβιλες κ όχι σκηνές που δεν χρειάζονται ούτε κοινοχρηστες τουαλέτες ούτε κουζίνες μιας κ η κάθε μία είναι εξοπλισμένη με τα δικά της. Να αναφέρω για ενοικίαση προς τουρίστες.
  Ευχαριστώ

 8. Έχω ένα αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας 90 στρεμμάτων μέσα στο δάσος, μεταξύ Έδεσσας-χιονοδρομικού κέντρου Βόρας και ιαματικών λουτρών Πόζαρ. Αυτή τη στιγμή δέχομαι εθελοντές που μένουν σε σκηνές. Ενδιαφέρομαι να το εξελιξω σε αγροτουριστική μονάδα με τροχόσπιτα.

  Θα ήθελα τη βοήθειά σας.

  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η kukosg λέει:

   Στείλτε μας την ακριβή θέση,για να την δημοσιεύσουμε,καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.Θα το προωθήσουμε τόσο στην λέσχη όσο και στις αντίστοιχες διαδικτυακές σελίδες.Θα είμαστε σε επαφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.