Ταξίδι στην Πάρμα

Ταξίδι στην Πάρμα

Τα  τελευταία χρόνια, η έκθεση Mondo Natura που γινόταν στο Rimini μετακινήθηκε στην Parma και έγινε Salone del Camper. Ο λόγος, που ανάγκασε τους, εκθέτες να εγκαταλείψουν τους άνετους και μοντέρνους χώρους της διάσημης λουτρόπολης με τις πολλές ατραξιόν, και να προτιμήσουν την καινούρια οργάνωση, σε μια πόλη που από τουριστικής άποψης είχε ελάχιστα να προσφέρει ήταν, η τοποθεσία. Πρόκειται, για μια από τις πιο πλούσιες πόλεις και περιοχές τις Ιταλίας, μιας και βρίσκεται στο κέντρο της βιομηχανική περιοχής. Έτσι, αυτοί που διαθέτουν χρήματα για την αγορά των ακριβών αυτοκινούμενων μπορούσαν να έρθουν αυθημερόν από τις πόλεις τους, χωρίς να χρειάζονται να οργανώσουν εκδρομή όπως συνέβαινε με το Rimini. Για εμάς που ερχόμαστε από Ελλάδα, αυτό είχε δυο αρνητικές συνέπειες. Πρώτον, έπρεπε να διανήσουμε πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από την Ανκόνα που βγαίναμε με το καράβι και δεύτερον πολύ λιγότερα πράγματα να δούμε στην περιοχή από τουριστικής άποψης. Εάν τώρα, προσθέσετε και το καινούριο καθεστώς, τα νέα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή λιγότερες επιλογές πλοίων, αυξημένο κόστος καυσίμων και διοδίων που όλο μαζί συνεπάγεται πολύ λιγότερες μέρες στη διάθεση μας τότε τα περιθώρια μας για τουρισμό στην πόλη έγιναν ανύπαρκτα. Έτσι, περιοριζόμασταν σε μικρές απογευματινές εξορμήσεις που μετά το κλείσιμο της έκθεσης που θα έπρεπε να λήξουν τα μεσάνυκτα τότε που έφευγε το τελευταίο λεωφορείο για αυτό το φωτογραφικό υλικό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο σε σχέση με αυτό του Rimini το οποίο θα σας δείξουμε σε επόμενο άρθρο.

    

  

    

  

 

Μιά ματιά στις βιτρίνες σαν γνήσιοι “ταξιδιάρηδες”

 

Τα νέα παπούτσια που μας περιμένουν γιά τον χειμώνα του 2014. 

Αντίθετα, η διαδρομή παρουσιάζει ένα καινούριο ενδιαφέρον μια και κρατάει πολύ περισσότερο αλλά και η ώρα αναχώρησης των πλοίων, ήταν τέτοια που μας ανάγκαζε να φύγουμε από την Parma μια μέρα νωρίτερα και όχι, το πρωί της αναχώρησης όπως συνέβαινε με το Rimini.  Πηγαίνoντας για Parma, βγαίναμε από το πλοίο το μεσσημέρι και κάνοντας μια στάση στο αγαπημένο μας τεράστιο εμπορικό κέντρο έξω από το Rimini για ανεφοδιασμό σε ιταλικές specialite μας έδινε τη δυνατότητα να φτάσουμε τα μεσάνυκτα στο χώρο της έκθεσης και να τακτοποιηθούμε στο άνετο parking μπροστά στην είσοδο. Στην επιστροφή, φεύγαμε μετά το κλείσιμο της έκθεσης και περνώντας το Rimini αφήναμε τον αυτοκινητόδρομο για τον παραλλιακό που περνούσε μέσα από τις πόλεις και διανυκτερεύαμε λίγα χιλιόμετρα πριν την Ancona σε κάποια όμορφη παραλία. Έτσι, μπορούσαμε να ήμαστε έγκαιρα στο πλοίο, έχοντας πάρει πρωινό, σε ένα μοναχικό τοπίο, που έχει όλη τη θλίψη του καλοκαιριού που τέλειωσε. Γιατί φυσικά μην πάει το μυαλό σας, σε κάποια ερημική παραλία όπως την ξέρουμε αλλά σε μια “εγκαταλελημένη” λουτρόπολη, με όλες τις εγκαταστάσεις φρεσκοβαμένες και τις ομπρέλες στημένες, διαθέσιμες για τους ελάχιστους μοναχικούς τουρίστες που ήλπιζαν εις μάτειν σε κάποιο ηλιόλουστο πρωινό.

    

Από τις λίγες μας περιπλανήσεις στην πόλη της Parma θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι αυτό που είπαμε παραπάνω περί μικρού τουριστικού ενδιαφέροντος έχει να κάνει με τη σύγκριση της με τις άλλες γνωστές πόλεις της Ιταλίας. Η πολιτιστική της κληρονομιά, είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν είχαμε εδώ μια τέτοια πόλη, θα ήτανε πολύ υψηλά στη λίστα των τουριστικών προορισμών. Για μια χώρα όπως η Ιταλία, το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό μια και οι επιλογές για άλλες πλουσιότερες είναι πολύ μεγαλύτερο. Δυστυχώς όμως η αδυναμία να την επισκεφτούμε πρωί, μια και δεν είχαμε πλέον τις πολλές επιλογές σε πλοία και τα εισητήρια για αυτά, ήταν δυσεύρετα, δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε τα ωραία της κτήρια σε ώρες που να ήταν ανοιχτά. Ίσως, κάποια άλλη φορά να ήμαστε πιο τυχεροί, αν και η κατάσταση με τα πλοία δεν φαίνεται να καλυτερεύει.

       

    Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην παραλία από τον SS 16 πρέπει να ψάξουμε πάρα πολύ διότι παρεμβάλονται οι γραμμές του τραίνου και τα περάσματα είναι πολλά αλλά ελάχιστα αυτά που επιτρέπουν ύψος πάνω από 3 μέτρα. Πάντως μπορείτε να περάσετε από την ισόπεδη διάβαση που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης MΑΡΟΤΤΑ και στην οποία μπορείτε να φτάσετε  και από την έξοδο MAROTTA-MONDOLFO από τον αυτοκινητόδρομο Α14

 

  

Καθ’όλο το μήκος της παραλίας υπάρχει μια μορφή “λιμενοβραχίονα” από πέτρες που εμποδίζει τα μεγάλα κύμματα να φτάνουν στην ακτή.Την συγκεκριμένη ημέρα όμως είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα,κύμματα έξω και γαλήνη στα βαθειά.

     SS 16

Τέτοια εποχή όμως, βρίσκεις υπέροχα ερημικά μέρη για να διανυκτερεύσεις και να πάρεις πρωινό δίπλα στη θάλασσα. Η διαδρομή, από την SS 16 είναι υπέροχη αλλά εμείς πλέον μόνο σαββατοκύριακο μπορούμε να την κάνουμε γιατί περνάει μέσα από πόλεις στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα παλιά όπως το δικό μας. Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός, στα απαγορευτικά, τις καθημερινές αν και οι Ιταλοί, δεν είναι αυστηροί σαν τους βόρειους αλλά ανεκτικότεροι στους τουρίστες.

 

Για αυτούς που παραπονιούνται για τα ελληνικά camping και φέρνουν σαν παράδειγμα τα πολλών αστέρων του εξωτερικού, σας δείχνουμε πως είναι τα camping στην αδριατική, στο πολυσύχναστο τουριστικό κομάτι της παραλίας του Rimini και των γύρω περιοχών εώς τη Βενετία. Ανάμεσα στη θάλασσα και στη γραμμή του τραίνου όπου αυτά περνούν ένα ανα λίγα λεπτά με πολύ υψηλές ταχύτητες. Ο χώρος είναι περιορισμένος και οι θέσεις κατασκήνωσεις, κολλητές η μία με την άλλη.