Τρίκαλα Κορινθίας
H Πελλοπόνησος είναι ο κοντινότερος προορισμός για τους Αθηναίους και για τους ξένους που ξεμπαρκάρουν στην Πάτρα. Ειδικά η ορεινή Κορινθία γα τους πρώτους και η ορεινή Αρκαδία για τους δεύτερους. Η περιοχή αυτή μαζί με τους Δελφούς ήταν που μας έδωσε τόσα πολλά από την αρχαία εποχή μια και αναπτύχθηκε νωρίτερα από άλλα μέρη. Δεν ξέρουμε αν η φυσική ομορφιά ήτανε αυτή που σταμάτησε τους εποίκους εκεί και τους έκανε να εγκατασταθούν. Και όπως συμβαίνει συχνά έχουμε ένα παράδοξο ακριβώς επειδή είναι κοντά, είναι και πιο περιφρονημένη. Στην εποχή της λιτότητας όμως αποκτά ιδιαίτερη αξία για αυτούς που βρίσκονται λίγες ώρες μακρία.
Σας προτείνουμε να δείτε:
Πύργος των Νοταραίων: Ο πύργος ανήκει στην οικογένεια των Νοταραίων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά στην Επανάσταση του ’21 αλλά και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο. Στον πύργο αυτό γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς.
Μοναστήρι Aγίου Βλασίου: Η Ιερά Μονή βρίσκεται λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Χτίστηκε γύρω στο 1400 όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου. Kατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή λειτουργούσε σαν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για την περιοχή.
Σπήλαιο Ερμή – Όρος Ζήρεια: Στο σπήλαιο όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το όνομα του γεννήθηκε ο Ερμής ο αγγελιοφόρος των θεών.Ακόμη λειτουργεί ως ψυχοπομπός, οδηγεί δηλαδή τις ψυχές των νεκρών στον Άδη(όπως μαθαίνουμε στην Οδύσσεια), αλλά είναι και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, πατέρας του Ερμή ήταν ο Δίας και μητέρα του η Μαία, μία από τις Πλειάδες, τις θυγατέρες του Άτλαντα, του γίγαντα που κρατούσε στις πλάτες του τον ουρανό. Πρόκειται για τις Πλειάδες κόρες που αργότερα ο Δίας τις μετέτρεψε σε αστερισμό, μαζί με τον κυνηγό Ωρίωνα, καθώς ο τελευταίος τις καταδίωκε. Το σπήλαιο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας σε υψόμετρο 1750 μέτρα. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο φύτρωνε και το μυθικό χόρτο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να προστατευτεί από τα μάγια της Κίρκης.
Το ταξίδι μας συνεχίζεται από την άλλη μεριά του Κορινθιακού στην Ήπειρο.