Πρωτομαγιά στην Κέραλα Ινδία

Πρωτομαγιά στην Κέραλα Ινδία

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

 

Ο θρησκεία και ο κομουνισμός,δύο αντιφατικά δόγματα, είναι ο βασικός λόγος της υπαρξής τους στην Κέραλα.Αυτή η αμοιβαία ανοχή επιτρέπει την συνύπαρξη καθιστώντας την Κέραλα σαν το πιό ανεπτυγμένο μέρος της Ινδίας.

 

 

Πρωτομαγιά στην πρωτεύουσα  Τριβάντρουμ ( Thiruvananthapuram )

 

Μεγάλη πορεία για την πρωτομαγιά.

Ένα από τα δύο μόνο κράτη στην Ινδία, όπου ευδοκιμεί ο κομμουνισμός

Ο πιο δημοφιλής λόγος που αποδίδεται στην ευημερία της Κεράλα είναι το προπύργιο του κομμουνισμού στο κράτος, το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κράτος εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο κομμουνισμός που λειτουργεί στην Κεράλα είναι μοναδικός για τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του, λόγω του οποίου παρέμεινε ευνοημένος από το κοινό.

 

H πολιτική κατάσταση στο  κρατίδιο της Κέραλα
Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Pinarayi Vijayan του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (μαρξιστής) που ηγείται του Δημοκρατικού Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (LDF), αρχίζοντας το 2016, του κυβερνώντος συνασπισμού, ενώ η αντιπολίτευση είναι ο Ramesh Chennithala ο οποίος είναι ο ηγέτης της Ηνωμένο Δημοκρατικό Μέτωπο (UDF), υπό την ηγεσία του κόμματος Ινδικού Κογκρέσου.

Η πολιτική της Κεράλα χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αλλαγή της εξουσίας κάθε 5 χρόνια, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (του μαρξιστικού προσανατολισμού) και το Κόμμα Ινδικού Κογκρέσου εναλλάσσονται με την κυβέρνηση

Η παρουσία του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος , BJP, είναι ελάχιστη σε αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός υπό το πρίσμα των γεγονότων που χαρακτήρισαν τις κυβερνήσεις του BJP, εθνικιστικές και υπερασπίζοντας την ινδουιστική ταυτότητα. Στην πραγματικότητα, η BJP έχει λίγους ψηφοφόρους στην Κεράλα χάρη στην σχεδόν ομοιογενή παρουσία Ινδουιστών, μουσουλμάνων και χριστιανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεράλα ήταν το πρώτο κράτος στον κόσμο που εξέλεξε δημοκρατικά διοικούμενο Κομμουνιστικό υποψήφιο (EMS Nampoothiripad), ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Κεράλα το 1956, μετά την αναδιοργάνωση των συνόρων του κράτους μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας 1947. [2]

Η πολιτική και το να είσαι μέλος ενός κόμματος είναι πολύ σημαντικές έννοιες στην Κεράλα. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν και η χειραφέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών φορέων συχνά καταλήγουν σε απεργίες και διαδηλώσεις, προκαλώντας συχνά εμπόδια στην εργασία και την εκπαίδευση. Από την άλλη, χάρη στις προοδευτικές πολιτικές του ΔΠΔ, η Κεράλα διαθέτει ένα ποσοστό αλφαβητισμού 91% (το υψηλότερο στην Ινδία) και το χαμηλότερο ποσοστό διαφθοράς σε ολόκληρη τη χώρα  . Χρησιμοποιώντας κυρίως δυτικούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι η Κεράλα είναι έντονα αριστερά και είναι το «κόκκινο φρούριο» της Ινδίας που είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ένας κομμουνιστής και ο άλλος σοσιαλιστής.


Του Χρήστου Στασινόπουλου ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
“…..Τα κομμουνιστικά κόμματα της Κεράλα, παρά τις διαφορές μεταξύ τους σε ιδεολογικό πλαίσιο οι οποίες προέκυψαν και από τους διεθνείς συσχετισμούς της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος του 20ου αιώνα, έκαναν μια σημαντική κίνηση στρατηγικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα στην Ασία που ενεπλάκησαν στον Ψυχρό Πόλεμο με όρους κατάληψης της εξουσίας, το ενιαίο τότε Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας υιοθέτησε μια στρατηγική που έμοιαζε με την λογική των Λαϊκών Μετώπων στην Ευρώπη, της συμμετοχής τους δηλαδή στις εκλογές. Παράλληλα οι κομμουνιστές της Κεράλα δεν προχώρησαν σε κατάληψη των μέσων παραγωγής, εργοστασίων κτλ, ούτε σε κρατικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.”


 

 

 

 

Στην Ινδία δεν φοβούνται το χρώμα.Πολύχρωμα σφυροδρέπανα.

 

Απεργία γυναικών υπαλλήλων μεγάλου τουριστικού Ξενοδοχείου στο Κουμαρακόμ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και τα “ΜΑΤ” σε ετοιμότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.