ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Από  ΛΕΝΤΑ έως ΜΥΡΤΟ

Ανατολή στο Λέντα (ακτή Πετράκη)

Κάναμε μια περιήγηση σε μερικές από τις νότιες παραλίες της Κρήτης σε μια εποχή που ο τουρισμός ήταν ανύπαρκτος και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια περίμεναν την αναχώηρηση των τελευταίων πελατών για να κλείσουν και όλα αυτά μέσα Νοέμβρη που ο κόσμος έκανε ακόμα μπάνιο, σε αυτές τις παραλίες. Ο σκοπός μας ήταν να εντοπίσουμε μέρη που θα μπορούσε κάποιος να “ξεχειμωνιάσει”, με το αυτοκινούμενο του. Σε γενικές γραμμές δεν θα λέγαμε ότι ενδείκνυται γιατί ναι μεν υπάρχουν υπέροχες παραλίες αλλά είναι πάρα πολύ απομονωμένες. Θα πρέπει κάποιος να πάει με όλο του τον εξοπλισμό, εφοδιασμένος με όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται, τα απαραίτητα φωτοβολταϊκά και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι η προμήθεια νερού. Αυτό θα τον αναγκάσει να μείνει κοντά σε χωριά οργανωμένα όπου θα υπάρχουν ανοιχτές ταβέρνες ώστε να μπορεί να προμηθεύετε το νερό του και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Μέσα από φωτογραφίες θα σας δείξουμε τις δυνατότητες που έχετε και δεν θα κάνουμε εκτενείς περιγραφές γιατί τα γούστα και οι απαιτήσεις του καθενός διαφέρουν. Το τοπίο στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος είναι πολύ πιο άγριο απ’ ότι το Ιόνιο ή το Αιγαίο, τα βουνά ψηλά που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και οι παραλίες περιορισμένες. Έχει τη δική του ομορφιά, πολύ διαφορετική από το εσωτερικό της Κρήτης, που θυμίζει Τοσκάνη ή τις καταπράσινες παραλίες της Πελλοπονήσου με τη χρυσαφένια άμμο. Εδώ η άμμος είναι χοντρή, σχεδόν χαλικάκι και σκουρόχρωμη. Θυμίζει ηφαιστειογενή παραλία.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι η πρόσβαση σε αυτές τις παραλίες από τη μεριά του βορρά είναι απότομη και θα συναντήσετε πολύ μεγάλες ανηφόρες κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι έχουν παλιά οχήματα με ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Από τη μεριά της ανατολής δηλαδή της Ιεράπετρας η πρόσβαση είναι πιο ομαλή αλλά μπαίνοντας στον νομό Ηρακλείου οι ανηφόρες γίνονται έντονες.

Δεν ξέρουμε πως είναι το τοπίο τον Αύγουστο αλλά η συγκέντρωση των τουριστών θα βρίσκεται στις κατοικημένες περιοχές. Είναι χαρακτηρηστικό ότι δεν συναντήσαμε κάμπινγκ σε όλη την διαδρομή από Λέντα μέχρι Μυρτό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής σε αντίθεση με το Ιόνιο, είναι ότι δεν υπάρχουν δρομάκια που να οδηγούν σε παραλίες. Οι μοναδικές προσβάσιμες παραλίες που θα συναντήσετε είναι όλες κατα μήκος του δρόμου που ενώνει αυτές τις πόλεις όταν αυτός πηγαίνει κοντά στη θάλασσα.

Υπάρχουν 3 πολύ ενδιαφέρουσες και αξιόλογες παραλίες ανάμεσα σε Λέντα και Τσούτσουρο που θα άξιζε τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος αν διαθέτει το κατάλληλο όχημα. Πρόκειται για διαδρομές σε χωματόδρομους σε κάποιες δε από αυτές εκτός από την έντονη ανηφόρα ή κατηφόρα ο δρόμος είναι στενός και περνάει μέσα από φαράγγια. Χρειάζεται όχημα γεροφτιαγμένο και ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένος και να μην κουδουνάνε τα πιατικά. Εμείς δεν τολμήσαμε να πάμε απλά κάναμε ένα μικρό μέρος της,από Λέντα έως την Αρχαιολογική περιοχή Λέβινα όπου υπάρχει και ένα καινούριο, καλά οργανωμένο λιμανάκι,από τα επονομαζόμενα αλιευτικά καταφύγια, στη περιοχή Λούτρα Κατσούνη, απ’ όπου θα μπορούσε κανείς να εξορμήσει στις παραλίες, που βρίσκονται ανατολικότερα, με ένα φουσκωτό.

Στο Λέντα, δεν υπάρχει χώρος για το αυτοκινούμενο παρά σε ένα οικόπεδο αλλά φεύγωντας ανατολικότερα μέσα από ένα βατό χωματόδρομο μετά από 1 χλμ συναντάμε την ακτή Πετράκη και εδώ υπάρχει ένας μικρός χώρος σε σκιά για διαμονή και δυο διπλανές ταβέρνες γνωστές από την ταινία “Όστρια: Το τέλος του παιχνιδιού” που γυρίστηκε σε αυτήν την παραλία

“Όστρια: Το τέλος του παιχνιδιού”

Έτος παραγωγής: 1984 Σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Μπέτι Αρβανίτη, Κώστας Αρζόγλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Κατερίνα Γώγου, Θέμις Μπαζάκα

Στο βάθος τα Λουτρά Κατσούνη

Συνεχίζοντας από Κατσούνη, ανατολικά στο χωματόδρομο, φτάνουμε στην Τρυπητή μια πολύ ωραία παραλία στην οποία, πηγαίνουν πολλά τροχόσπιτα. Στην παραλία αυτή μπορείτε να φτάσετε και από το χωριό Βασιλική πάντα μέσα από χωματόδρομο περνώντας από το φαράγγι της Τρυπητής. Μπορείτε να φτάσετε και από την Μιαμού. Οι άλλες δυο παραλίες που αναφέραμε είναι του Αγίου Ιωάννη και του Κουδουμά, ανατολικότερα της Τρυπητής και στην οποία πάντα από χωματόδρομους μπορείτε να φτάσετε είτε από Καπετανιανά στην πρώτη είτε από Πλατανιά στην δεύτερη. Πρόκειται για προορισμούς που μόνο οι ντόπιοι τολμούν και θεωρούνται από τις ωραιότερες για ελεύθερο.Ειδικά στη Μονή Κουδουμά,εκτός σεζόν,μπορείτε να φιλοξενηθήτε σε κόποιο από τα κελιά. Υπάρχει και μια τέταρτη, λίγο ανατολικότερα, “Οι τρείς Εκκλησίες” που δεν ξέρουμε αν ενδείκνυται για ελεύθερο.

   

 

Ακτή Πετράκη

ΛένταςΛέντας Λέντας Λέντας Λέντας Λέντας

Ακτή Πετράκη Ακτή Πετράκη Ακτή Πετράκη Ακτή Πετράκη Ακτή Πετράκη Ακτή Πετράκη¨Οστρια .Το μπάρ του Μπάμπη

Ακτή Πετράκη ¨Οστρια .Το μπάρ του Μπάμπη   

¨Οστρια .Το μπάρ του Μπάμπη

Λέντας.Δύση και ανατολή

 

Ακτή Πετράκη

Ακτή Πετράκη.Στη μέση Όστρια,αριστερά Λέντας δεξιά Κατσούνη

 

Ακτή Πετράκη

    

 

 

 Κατσούνη

 

 

KΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ

            

¨Ενα όμορφο παραδοσιακό χωριό με θέα στο Λιβυκό πέλαγος.

ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ

Αφήνουμε τους χωματόδρομους και παίρνουμε τους πολύ βατούς ασφαλτοστρωμένους που παραλιακά πάντα από τον Τσούτσουρο φτάνουμε μέχρι την Ιεράπετρα. Εδώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και ο ανεφοδιασμός είναι πολύ πιο εύκολος μια και δεν λείπουν οι ταβέρνες και οι μαρίνες.Υπάρχει και ένα μεγάλο δωρεάν πάρκινκ.

Δύσκολα όμως να βρείτε απόμονωμένη παραλία με μόνη εξαίρεση την μεγάλη παραλία, που συναντάμε φεύγωντας από τον Τσουτσουρο ανατολικά και πριν το Καστρί,στη θέση Δέρματος.

Στο Καστρί και τον Κερατόκαμπο υπάρχει μαρίνα οργανωμένη και παραλία η οποία αυτήν την εποχή ήταν άδεια αλλά το καλοκαίρι υποθέτουμε ότι θα κατακλίζεται από κόσμο.

Κατεβαίνοντας γιά Τσούτσουρο

  

  

Δυτικά και Ανατολικά της μαρίνας

 

Τσούτσουρος  Το πάρκινκ αυτό είναι στο μεγάλο οικόπεδο πού βλέπετε στο κέντρο της εικόνας.

Δέρματος

   

Δέρματος

ΚΑΣΤΡΙ- ΚΕΡΑΤΟΚΑΜΠΟΣ

Η μαρίνα στον Κερατόκαμπο.

   

   

ΑΡΒΗ

Το μοναδικό κάμπερ με το ζευγάρι των Γάλλων στην ¨Αρβη.

Επόμενη παραλία είναι η Άρβη την οποία όμως δεν θα την συνιστούσαμε γιατί η περιοχή είναι η πιο εκμεταλευμένη από θερμοκήπια με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται για το περιβάλλον. Και εδώ υπάρχει μαρίνα οργανωμένη.

ΨΑΡΗ ΦΟΡΑΔΑ

ΣΙΔΩΝΙΑ

Φεύγωντας από Άρβη, πάντα παραλιακά και από άσφαλτο μπορείτε να φτάσετε στην Σιδωνία όπου υπάρχει μεγάλη παραλία με νερό (ντουζιέρες) χωρίς να υπάρχουν πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις. Πιστεύουμε όμως ότι το καλοκαίρι θα κατεβαίνει πολύς κόσμος από τα πάνω χωριά. Αν και το πραγματικό χωριό βρίσκεται λίγο πιο πάνω, η παραλία είναι γνωστή ως Ψαρή Φοράδα. Φεύγωντας από δω πάντοτε παραλιακά, πάμε σε αυτή που ίσως είναι η καλύτερη παραλία της περιοχής. Τα Τέρτσα. Ένα μικρό χώριο με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες και μια μεγάλη παραλία από τις πιο ήσυχες.

ΤΕΡΤΣΑ

Παραλία Τέρτσα

   

     

Από Τέρτσα πρός Μύρτο

ΜΥΡΤΟΣ

Από τα Τέρτσα η διαδρομή παραλιακά, έχει εξαιρετικά μέρη, ελάχιστα από αυτά ενδείκνυται για παραμονή με αυτοκίνούμενο γιατί ο χώρος είναι πολύ στενός. Είναι ιδανικά όμως για σκηνούλα και ακόμα καλύτερα με μηχανή. Λίγο πριν το Μύρτο υπάρχει μια ωραία παραλία αλλα υποθέτουμε ότι το καλοκαίρι θα είναι γεμάτη. Από το Μύρτο και μετά μέχρι την Ιεράπετρα το τοπίο αλλάζει, τα βουνά δίνουν τη θέση τους σε κάμπο, ο οποίος προπολού έδωσε τη θέση του σε θερμοκήπια.

Μύρτος

 Τροπικό κλίμα.Παπάγια στο Μύρτο.

 

   Ταμπέλα απυροβόλητη; Δεν γίνεται

 Οι δρόμοι στην παραλία είναι σαν αυτόν