ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ.

ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ.

Στο προηγούμενο άρθρο  για την Γενική Συνέλευση του 2020  http://camper-troxospito.gr/elatgeniki-synelefsi-2020/ ,έκανα μια αναφορά σε μερικές σκέψεις σχετικά με την συμμετοχή μας στην ομοσπονδίa FICM,και υποσχέθηκα ότι θα επανέλθω με ιδιαίτερο άρθρο.Μάλιστα χρησιμοποίησα και μια παρομοίωση με τον παλιό μύθο:Περί όνου σκιάς

(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)
 Η Περί όνου σκιάς είναι μια φράση που πρωτοείδε το φως στα Άβδηρα και λέγεται μέχρι τις μέρες μας, υποδηλώνοντας την αντισυμβατική συμπεριφορά του εντολέα προκειμένου να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις ιδίως άτυπων ενοχικών συναλλαγών για να ερμηνευθεί τελικά ως έκφραση της προπέτειας και του μεγέθους της ανοησίας. Επίσης η φράση υποδηλώνει την εντατική και ιδιαίτερη ενασχόληση με ένα θέμα το οποίο είναι ασήμαντο.

Προέλευση της φράσης 

Κάποιος επώνυμος Αβδηρίτης ενοικίασε έναν όνο για να μεταφέρει αυτόν και τις αποσκευές του σε άλλη πόλη. Περπατώντας σε ένα άνυδρο και άδενδρο τοπίο θέλησε το μεσημέρι να ξεκουραστεί και κάθισε στη σκιά του ζώου. Ο αγωγιάτης τότε του ζήτησε επιπλέον αμοιβή για την παρασχεθείσα από τον όνο ευεργετική σκιά την οποία όμως αρνήθηκε ο ενοικιαστής. Η διαφορά οδηγήθηκε στα δικαστήρια και μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις έφθασε ως τη Βουλή των τετρακοσίων. Εν τω μεταξύ η πόλη είχε αναστατωθεί και σχεδόν παραλύσει λόγω του ότι οι πολίτες είχαν διαιρεθεί σε δυο στρατόπεδα, τους «Σκιερούς», δηλαδή των οπαδών της σκιάς του όνου ως αυθύπαρκτου και αυτοτελούς πράγματος και τους «ονικούς» δηλαδή εκείνων της έννοιας του όνου ως συνολικού και ενιαίου αντικειμένου στη συναλλαγή. Λέγεται όμως προτού λήξει η δίκη, την λύση έδωσαν κάποιοι άγνωστοι, που εξόντωσαν τον ατυχή όνο και έτσι μη υπάρχοντος του πειστηρίου η υπόθεση ετέθη στο αρχείο.}

 

Ο μύθος αυτός μου έρχεται στον νου,κάθε φορά που βλέπω να τρίζουν τα θεμέλια της λέσχης μας,σχετικά με την συμμετοχή μας στο ΔΣ της ομοσπονδίας.Όλοι θυμούνται ότι πριν ένα χρόνο χάσαμε,λόγω παραίτησης ένα από τα πιό δραστήρια ΔΣ της λέσχης μας.Φέτος δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την Γενική Συνέλευση,γιατί πάλι χάσαμε πολύτιμο χρόνο με θέματα της Ομοσπονδίας.

Αξίζει άραγε;

Η ηχηρές απουσίες στην φετεινή συνάντηση,ήταν συμπτωματικές ή έχουν να κάνουν με τα περσινά γεγονότα;

Φταίει η συμμετοχή μας στην Ομοσπονδία ή ήταν αφορμή για λανθάνουσες διαφορές;

Το τελευταίο δεν μπορώ να το απαντήσω και προτιμώ να το ξεχάσω,ας μείνω λοιπόν στα άλλα δύο.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία για την σκοπιμότητα της συμμετοχής μας σε Ομοσπονδίες.Αν δεν ήμασταν μέλος στην FICM,θα πάλευα για να γίνουμε.

Μέχρι εκεί όμως.Δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που μας περισεύει.Οργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη 
συνάντηση,είχαμε και το κέρδος μας ,αλλά να διαλυθούμε για την συμμετοχή μας στο ΔΣ μιάς μικρής περιορισμένης Ομοσπονδίας,
που τίποτα δεν έχει προσφέρει,πέρα από εκδρομές, όχι μόνο σε εμάς αλλά γενικά στο αυτοκινούμενο,τότε το θεωρώ περι όνου σκιας.

Παλεύουν λένε για το περίφημο δικαίωμα να οδηγούμε τα υπέρβαρα αυτοκινούμενα με το Β’ κατηγορίας δίπλωμα.Χρόνια το παλεύουν ομοσπονδίες,λέσχες και οι κατασκευαστές αλλά δεν γίνεται τίποτα.Αν κάποιος έχει να μας δείξει κάποια άλλη προσφορά το βήμα είναι ανοικτό.

Μην ξεχνάμε ότι είναι μια περιορισμένου εύρους ομοσπονδία με 12 μόλις λέσχες μέλη από 10 μόνον χώρες.

Κάνετε την σύγκριση με την F.I.C.C. και θα καταλάβετε πολλά.

 

 

Διεθνής Ομοσπονδία Κατασκήνωσης και Τουρισμού με Τροχόσπιτα και Αυτοκινούμενα F.I.C.C.

 

Όταν ιδρύθηκε το 1933, η F.I.C.C.είχε ως μέλη της 16 Λέσχες από 7 χώρες. Σήμερα αριθμεί 56 Ομοσπονδίες και Λέσχες από 32 χώρες, και έτσι έγινε μια μοναδική δύναμη, η οποία μέσω των τεχνικών επιτροπών της αντιπροσωπεύει, προστατεύει και προωθεί την κατασκήνωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τα συμφέρονται όλων των κατασκηνωτών με όποιο μέσον και αν κατασκηνώνουν (σκηνή, τροχόσπιτο και αυτοκινούμενο).

Τα μέλη μέσω εκπροσώπων των οργανώσεών τους μπορούν να λαμβάνουν μέρος και να συζητούν όλα τα θέματα που τα απασχολούν. Αυτά τα θέματα με την σειρά τους  τίθενται στην Γενική Συνέλευση της F.I.C.C. κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διεθνούς Συγκέντρωσης στην οποία καλούνται όλα τα μέλη να λάβουν μέρος

Οι διεθνείς συγκεντρώσεις συνδυάζουν την διασκέδαση και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων  μεταξύ των μελών, και αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της ιδέας της κατασκήνωσης με όλα τα μέσα σε όλο τον κόσμο.  Έτσι, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και την Ιαπωνία, από την Σουηδία μέχρι την Βόρεια και τη Νότια Αμερική, το Ισραήλ την Πορτογαλία, οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές γιατί το κάθε μέλος της  F.I.C.C. έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ενδιαφέροντά του στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

Για το 2020 η FICC προγραμματίζει μία μεγάλη διεθνή συγκέντρωση στην Όστια Αντίκα της Ρώμης από 24 Ιουλίου μέχρι και 2 Αυγούστου.  Το 2019 έγιναν διεθνείς συγκεντρώσεις στην Ιαπωνία και στο Σατωμπριάν της Γαλλίας, το 2018 στην Γερμανία και επίσης ένα Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Τουρισμό στην Λισαβόνα, 21-23 Νοεμβρίου, 2018. Το 2017 η διεθνής συγκέντρωση έγινε στην Τουρκία και το 2016 στην Πορτογαλία.

Η FICC εκδίδει την κάρτα CCI (Διεθνής Κάρτα για Κάμπινγκ) η οποία παρέχει εκπτώσεις μέχρι και 40% σε 3.172 κάμπινγκ σε 40 χώρες, και εκπτώσεις σε διάφορα είδη και σε  χώρους εστίασης σε πολλά μέρη. 

Η FICC προωθεί την ιδέα της κατασκήνωσης, της  ζωής υπέροχο ύπαιθρο, την γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και τις διεθνείς φιλίες γιατί είναι τάσεις που προσελκύουν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παραθεριστών. Είτε είμαστε εξοπλισμένοι ελάχιστες αποσκευές, όπως μία σκηνή ή διαθέτουμε ένα συρόμενο  τροχόσπιτο ή ένα αυτοκινούμενο, θέλουμε όλοι να αφιερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή κατασκηνώνοντας με την σκηνή μας, το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενό μας.

Απαλλαγμένοι συνήθως από τους περιορισμούς της επαγγελματικής ζωής, οι κατασκηνωτές, όποιο μέσον και αν διαθέτουν, δεν ξεχνούν τον πολιτισμένο τρόπο ζωής. Αναζητούν μία όαση όπου θα βρουν ελευθερία, ποιότητα ζωής και ασφάλεια, πράγματα που προσφέρονται στα μέλη της  F.I.C.C.

Έτσι η Διεθνής Ομοσπονδία Κατασκήνωσης και Τουρισμού με Τροχόσπιτα και Αυτοκινούμενα (F.I.C.C.) γίνεται ένα εφαλτήριο για περιπέτεια, ένας χώρος για να συναντήσουμε ομοϊδεάτες από άλλους Συλλόγους ή Λέσχες Κατασκηνωτών, ιδιοκτητών Τροχόσπιτων ή Αυτοκινούμενων που θέλουν να απολαμβάνουν ένα επίπεδο φιλοξενίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.  Ένας Σύλλογος, μία Ομοσπονδία ή μία Λέσχη μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Camping και Caravanning (F.I.C.C.) μπορεί να προσφέρει αυτή τη φιλοξενία. Αυτή η επίσημη εγγύηση επηρεάζει έντονα την επιλογή των μελών

Η  F.I.C.C έχει ως πρωταρχικό της στόχο την προστασία των συμφερόντων των κατασκηνωτών και των ιδιοκτητών τροχόσπιτων-αυτοκινούμενων σε διεθνές επίπεδο, προωθώντας συνεχώς μία μορφή τουρισμού ο οποίος βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Η FICC  βοηθάει τους Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Λέσχες μέλη της, αλλά και τους ανεξάρτητους κατασκηνωτές που έχουν στην κατοχή τους την Διεθνή Κάρτα Κατασκήνωσης που εκδίδεται από την F.I.C.C . να γνωρίζουν την διεθνή κατάταξη των κάμπινγκ εκδίδοντας πιστοποιητικά  I.S.O. και C.E.N.  λαμβάνοντας υπόψη τον εξοπλισμό, την υγιεινή και την ασφάλεια των κάμπινγκ.  Προωθεί την εξεύρεση λύσεων και την πρακτική εφαρμογή αυτών των λύσεων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα όλους τους κατασκηνωτές ασχέτως μέσου κατασκήνωσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέματα που είναι ύψιστης  προτεραιότητας για την FICC.

Σε μια εποχή που τόσο πολλοί άνθρωποι πλήττονται από τα σύνθετα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, η FICC πιστεύει ότι αφήνοντας πίσω σου όλα αυτά και απολαμβάνοντας την φύση παρέα με την οικογένειά σου και φίλους, γεμίζεις μπαταρίες και είσαι έτοιμος όταν γυρίσεις να αντιμετωπίσεις με θετικό πνεύμα την καθημερινότητα και τα προβλήματά της.  Εκτός από την ψυχική και σωματική αναψυχή, αυτή η μορφή τουρισμού φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και προωθεί τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ δεν κοστίζει καμιά περιουσία.

Η FICC έχει μία 3μελή Επιτροπή για τα Αυτοκινούμενα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Tα μέλη της οποίας ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα των αυτοκινουμένων. Τα μέλη της είχαν μακρόχρονες καριέρες στον
 χώρο των συλλόγων αυτοκινουμένων και έχουν βαθειά γνώση της καθημερινότητας των αυτοκινουμένων. 
Η Επιτροπή των Αυτοκινουμένων αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτοκινουμένων στην Ευρώπη και στην Ρωσία,
 πραγματοποιώντας διάφορες αποστολές προς όφελος της κοινότητας των αυτοκινουμένων.

Η εμφάνιση του τροχόσπιτου και  του αυτοκινούμενου στον χώρο του περιηγητικού τουρισμού ήταν επαναστατική, και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός που άλλαξε τα πράγματα και έδωσε μεγαλύτερη αξία στη βιομηχανία αυτοκινουμένων. Από την άλλη πλευρά, έδωσε πρωτόγνωρη ώθηση στον περιηγητικό τουρισμό ο οποίος έγινε το αγαπημένο χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Γι αυτόν το λόγο, η περαιτέρω προώθηση της αποτελεσματικότητας των αυτοκινουμένων είναι το κύριο καθήκον αυτής της Επιτροπής, η οποία μεριμνά για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τη βελτίωση και την επικαιροποίηση νόμων και κανονισμών σχετικά με τα ακόλουθα:

 1. Προστασία του περιβάλλοντος

 2. Τα αυτοκινούμενα στην Ευρώπη: περισσότεροι χώροι για αυτοκινούμενα στην Ευρώπη

 3. Ποιότητα και έλεγχος των κάμπερ-στοπ που είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τα αυτοκινούμενα.

 4. Προώθηση καλών πρακτικών: Η ανάληψη ευθύνης για τις δικές μας ενέργειες είναι συνώνυμη με τον σεβασμό των άλλων.

 5. Ενιαία οδική σήμανση σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα διευκολύνει τα αυτοκινούμενα που ταξιδεύουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 6. Πρότυπο ενιαίο σύστημα εγκατάστασης και ανίχνευσης υγραερίου

 7. Αναβάθμιση της άδειας οδήγησης Β κατηγορίας: Η αύξηση του ορίου βάρους για τα αυτοκινούμενα θα συμβάλει στην προώθηση της ασφάλειας των αυτοκινουμένων

 8. Συνεργασία με άλλες οργανώσεις και ανταλλαγή απόψεων

 9. Ανάλυση των μελλοντικών τάσεων στα αυτοκινούμενα

 10. Καθιέρωση ενιαίας επίσημης περιγραφής των αυτοκινουμένων

Οποιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί από τα μέλη.

https://ficc.org/en/

One comment on “ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ.
 1. Ο/Η ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΛΗΣ λέει:

  Δεν θα έμπαινα στον πειρασμό κατανάλωσης φαιάς ουσίας για να απαντήσω στο άρθρο αυτό αν δεν ξεχείλιζε (και δεν είναι η πρώτη φορά) από προκατάληψη, μεροληψία, υπερβολές και ανακρίβειες.
  Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος διότι ο αρθρογράφος συνήθως δεν αρθρώνει λέξη στις ΓΣ περί όλων όσων αναφέρει στο άρθρο του αποφεύγοντας τον διάλογο και προτιμώντας τον μονόλογο μιας και το site αυτό ελάχιστοι το γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το επισκέπτονται. Μήπως να του θυμίσουμε τι αποφάσισαν οι δύο τελευταίες ΓΣ ? ποιον δικαίωσαν με συντριπτική πλειοψηφία ? μήπως αυτή η καραμέλα έλειωσε πια ?
  Γράφει…
  1. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για την σκοπιμότητα της συμμετοχής μας σε Ομοσπονδίες. Αν δεν ήμασταν μέλος στην FICM, θα πάλευα για να γίνουμε.
  Και παρακάτω
  ……..για την συμμετοχή μας στο ΔΣ μιας μικρής περιορισμένης Ομοσπονδίας,
  που τίποτα δεν έχει προσφέρει, πέρα από εκδρομές, όχι μόνο σε εμάς αλλά γενικά στο αυτοκινούμενο, τότε το θεωρώ περί όνου σκιάς.
  …..Οργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση, είχαμε και το κέρδος μας..

  (Οι ορθογραφικές διορθώσεις δικές μου)
  Τα συμπεράσματα δικά σας. Τα περί όνου σκιάς …ακούσαμε κάτι και το κολλάμε έτσι για εφέ.
  2. Ανακρίβεια. Ο Ομοσπονδία ΔΕΝ αριθμεί 12 λέσχες αλλά 32 (18 Γαλλία, 2 Ισπανία, 2 Πορτογαλία, 3 Βέλγιο, 2 Ιταλία, 1 Λουξεμβούργο, 1 Γερμανία, 1 Ελλάδα, 1 Αγγλία, 1 Ελβετία. Ο αρθρογράφος με περίσσεια προκατάληψη και επιθυμία μείωσης της Ομοσπονδίας μας προσπαθεί να συγκρίνει παντελώς ανόμοια πράγματα.
  Την FICM μία αμιγώς Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με μέλη 32 λέσχες ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ με την FICC μία διεθνή Ομοσπονδία που περιλαμβάνει , Campings, σκηνίτες, τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα.
  Έλεος πια …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.