ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΝΩΣΟΣ
Ένας από τους ωραιότερους αρχαιλογικούς χώρους της Ελλάδας, βρίσκεται στα περίχωρα της Κρητικής μεγαλούπουλης. Είναι ο αγαπημένος μας γιατί πρόκειται για μια πόλη στην οποία ο κόσμος ζούσε, εργαζότανε, διασκέδαζε και τελούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι που γνωρίζω ήταν διαφορετικοί. Ή επρόκειτο για τόπους λατρείας όπως η Ακρόπολη, το Σούνιο, οι Δελφοί είτε για χώρους διασκέδασης και άθλησης όπως η Ολυμπία και Δωδώνη. Εδώ έχουμε μια αρκετά καλά διατηρημένη πολιτεία με κτήρια τα οποία μαρτυρούν, στον απλό επισκέπτη, πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη όπως η Μυκήνες και η Νεμέα. Για την πόλη, τις ανασκαφές και τα ερείπια θα βρείτε πλείστες όσες πληροφορίες σε βιβλία, ακόμα και σχολικά, και στο internet. Θα περιοριστούμε σε μια σειρά φωτογραφιών, που αν και θα βρείτε πολλές στο internet και στα βιβλία πιστεύουμε ότι η ποιότητα τους απέχει πολύ από τις εικονογραφήσεις αυτών που αναφέραμε.
Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. μ.Χ. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας πολύ κοντά στην θάλασσα και με πρόσβαση στο εσωτερικό της Κρήτης. Ήταν έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα και όλοι γνωρίζουμε τους συναρπαστικούς μύθους του λαβύρινθου με τον μινώταυρο καθώς και του αρχιτέκτονα Δαίδαλο με τον γιό του Ίκαρο.
Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή να επισκεφτείτε το χώρο μια και η ηλειοφάνεια εδώ δεν λείπει. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ύπαρξη του ήλιου για να μπορέσετε να αντικρύσετε τα χρώματα που είναι τόσο έντονα όσο πουθενά αλλού, ειδικά τις πρωινές ώρες όπου ο ήλιος είναι χαμηλά και δίνει μια ζεστή απόχρωση. Επίσης λίγο μετά την ανατολή οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να μπούν και μέσα από τα παράθυρα των κτηρίων, να εισχωρήσουν ανάμεσα στις κολώνες και να φωτίσουν τις τοιχογραφίες στις στοές. Τότε θα δείτε χρώματα τόσο έντονα, τόσο ζεστά και τόσο αρμονικά σε πλήρη αντίθεση από τις αποχρώσεις του μαύρου με την οποία ντύνεται η σημερινή νεολαία.
Βέβαια εάν είναι αρκετά εύκολο να πετύχετε μια ηλιόλουστή φθινοπωρινή μέρα στην Κρήτη, η εποχή είναι κατάληλη για να απολαύσετε ή καλύτερα να ζήσετε την μαγεία του χώρου και την ατμόσφαιρα του σε ένα περιβάλλον ήσυχο και με απουσία τουριστών. Για αυτό μην προγραματίσετε από πριν την επίσκεψη σας, αλλά αν είστε τυχεροί να την επιλέξετε, περάστε πρώτα από το λιμάνι και σιγουρευτείτε ότι στο μώλο του δεν είναι δεμένο κάποιο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Διαφορετικά μην περιμένετε να περιηγηθείτε σε ένα ήσυχο ειδυλιακό τοπίο. Αυτοί οι δυο μαζί με το ήπιο κλίμα είναι οι λόγοι που σας προτείνουμε να επιλέξετε μια τέτοια εποχή.
Και δυο χρήσιμες πληροφορίες. Ο χώρος βρίσκεται στο δρόμο για Αρχάνες και ξεκινάει από το λιμάνι. Διαθέτει μεγάλα ευρύχωρα πάρκινκ όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε με το αυτοκινούμενο ή το τροχόσπιτο. Τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο χώρος υποθέτουμε ότι θα είναι ασφυκτικά γεμάτος σας συνιστούμε να έρθετε από το βράδυ όταν όλα είναι ερημικά και να διανυκτερεύσετε επιλέγοντας το μικρότερο πάρκινκ δίπλα την είσοδο το οποίο εκτός του ότι σας επιτρέπει να είστε σε απόσταση βολής (όχι ότι το άλλο ειναι πιο μακριά), έχει την ιδιότητα να είναι τελείως επίπεδο σε αντίθεση με το κατηφορικό μεγαλύτερο παρακείμενο. Δίπλα σας ακριβώς αλλά μετά την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται οι τουαλέτες αλλά απ’ ό,τι μας είπαν (τους ξένισε η ερώτηση) δεν νομίζουν ότι είναι ευφικτό το άδειασμα της κασέτας. Ακριβώς απέναντι όμως από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν διάφορες ταβέρνες οι οποίες δεν νομίζουμε να αρνηθούν σε κάποιον πελάτη το άδειασμα (ήταν κλειστές όταν πήγαμε και δεν μπορούσαμε να τους ρωτήσουμε.). Φροντίστε λοιπόν να έχετε αδειάσει την κασέτα στις τουαλέτες που βρίσκονται στο πάρκινκ του λιμανιού. Η διανυκτέρευση επιτρέπεται όπως με διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να μπείτε στο χώρο νωρίς το πρωί με την ανατολή του ήλιου έτσι ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε στην καλυτερή του στιγμή. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείου Ηρακλείου όπου θα βρείτε πολυάριθμα ευρήματα από το ανάκτορο εντυπωσιακής τέχνης όπως αγγεία, σκεύη, ειδώλια καθώς και το αρχαίο πινακίδων της γραφής Γραμμική Β. Επίσης θα βρείτε τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2810 23940/ 2810 226092/ 2810 226470
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ξεμπαρκάρωντας από το καράβι, δυτικά της εξόδου από το λιμάνι υπάρχει ένα τεράστιο πάρκινκ στο οποίο τα αυτοκινούμενα μπορούν να μείνουν και να διανυκτερεύσουν με 6 ευρώ το 24ωρο (3 ευρώ τα απλά επιβατικά). Το πάρκινκ είναι περιφραγμένο και φυλασόμενο με άπλετο φωτισμό τη νύχτα και με τουαλέτες στις οποίες υπάρχει δυνατότητα να αδειάσετε την κασέτα. Ο υπεύθυνος του οργανισμού λιμένος, μας είπε ότι υπάρχει και νερό πλήν όμως ο υπάλληλος στην είσοδο δεν ήξερε που. Θα πρέπει να το ψάξετε. Μας υποσχέθηκε ότι θα μελετήσουν με τους αρμόδιους την δυνατότητα αδειάσματος των λημμάτων και παροχής 220V όπως συμβαίνει με τα σκάφη αναψυχής που λιμενίζονται στο διπλανό χώρο. Μέχρι τότε το ιδανικό θα ήταν ένας μηχανισμός πολτοποιητή-τρόμπας ώστε μια σωλήνα να μπορεί να μεταγγίσει στην υπάρχουσα τουαλέτα και το γκρίζα νερά. Το σημείο του πάρκινκ απέχει ελάχιστα από το κέντρο του Ηρακλείου και επικοινωνεί με το παρακείμενο πάρκινκ επιβατικών (2.5 ευρώ είσοδος αλλά μόνο για τα συνήθη επιβατικά.) που βρίσκεται στο τουριστικό τμήμα του λιμανιού και από που ξεκινάει ο Μίτος της Αριάδνης (η κίτρινη γραμμή που οδηγεί στο κέντρο της πόλης) |