Λουτρά Φέλιξ-Οραντέα

Λουτρά Φέλιξ-Οραντέα

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώργος Κούκος

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρουμανίας με την Ουγγαρία,στην περιοχή της Τρανσυλβανίας βρίσκουμε την Οραντέα και τα Λουτρά Φέλιξ.

Το δημαρχείο από τον ποταμό Κρισούλ.

Η Oradea, πρώην Oradea Mare, Βρίσκεται στη δυτική Ρουμανία, στον ποταμό Crisul Repede, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ταυτόχρονα, η Oradea είναι επίσης η πιο σημαντική πόλη στην ιστορική περιοχή της Crișana. Στην απογραφή του 2002 ο δήμος είχε 206.614 κατοίκους [3] .

Για αιώνες, η πόλη Oradea υπήρξε σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή, αποτελώντας το σημαντικότερο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Κατά τον Μεσαίωνα, υπήρχε ένα αστρονομικό παρατηρητήριο στο φρούριο Oradea, και οι αστρονόμοι που εργάζονταν εκεί χρησιμοποιούσαν τον μεσημβρινό Oradea ως μεσημβρινό 0 ° [7].

Η Oradea έχει ιστορικά κτίρια με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως σε στιλ αρ νουβό και μπαρόκ, που θυμίζουν την εποχή κατά την οποία η πόλη ήταν μέρος της Ουγγαρίας πρώτα και μετά της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μεταξύ των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν σε αυτό είναι ο Kálmán Rimanóczy, πατέρας και γιος, που έχτισαν για παράδειγμα το παλάτι της ελληνοκαθολικής επισκοπής, το εμπορικό κέντρο, τη νεοσυναγωγή, το παλάτι της ορθόδοξης επισκοπής, το βενετσιάνικο παλάτι που φέρει το όνομά του. Άξιο αναφοράς είναι και το ζευγάρι των καλλιτεχνών Komor Marcell και Jakab Dezső αρχιτεκτόνων του πανέμορφου συγκροτήματος Aquila Nera (Μαύτος Αετός).

Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού και στα πρώτα χρόνια της μετάβασης της Ρουμανίας από τον μετακομμουνισμό, πολλά από αυτά τα ιστορικά κτίρια εγκαταλείφθηκαν. Μετά το 2002, όταν η Ρουμανία εισήλθε σε μια περίοδο οικονομικής άνθησης, πολλά από αυτά τα κτίρια ανακαινίστηκαν επίσης από πολυεθνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους λάμψη.Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά κτήρια που περιμένουν να αγοραστούν και να ανακαινιστούν.

Πλατεία της Ένωσης-Piata Unirii

Piata Unirii τη νύχτα.
-Piata Unirii το μέγαρο του Μαύρου Αετού.
Piata Unirii το μέγαρο του Μαύρου Αετού.
Piata Unirii το μέγαρο του Μαύρου Αετού.Το εσωτερικό της στοάς.

Piata Unirii το δημαρχείο.
Piata Unirii
Το μέγαρο της Μόσχας( Moskovits Palace) σήμερα πλήρως ανακαινισμένο.Το παλάτι Moskovits, σχεδιασμένο το 1905 από τον αρχιτέκτονα Rimanoczy Kalman νεώτερο, είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα του στυλ της απόσχισης.
Στην γωνία του πεζόδρομου Republicii και Parcul Traian.
O πεζόδρομος Republicii

Πλατεία βασιλιά Φερδεινάρδου.Στο κεντρο το ξενοδοχείο Αστόρια και αριστερά το θέατρο Βασιλίσσης Μαρίας.

Το θέατρο Teatrul de Stat – Το Κρατικό Θέατρο, σχεδιασμένο από δύο Αυστριακούς αρχιτέκτονες (Hellner και Fellner) δημιουργοί περίπου 100 θεάτρων σε όλη την Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της Βιέννης, της Βουδαπέστης, της Ριέκα και του Ζάγκρεμπ.

Πλατεία βασιλιά Φερδειναρδου

Η Συναγωγή.
Η Μαυριτανικού τύπου Συναγωγή της Οραντέα
Το κτήριο της Ελληνο-καθολικής Επισκοπής στην Πλατεία της Ένωσης.
Η ορθόδοξη Μητρόπολη τοις κΚοίμησης της Θεοτόκου στην Πλατεία της Ένωσης.
Το εσωτερικό της Μητρόπολης
Στον πεζόδρομο Republicii
ΣτηνπΠλατεία βασιλιά Φερδεινάρδου
Στην πλατεία βασιλιά Φερδεινάρδου.

Πάρα πολλά είναι τα κτήρια που περιμένουν για ανακαίνιση.

Με τα κόκκινα βέλη τα μέρη,κοντά στο κέντρο,που διανυκτερεύουμε.Φροντίζουμε πάντα να φτάνουμε απογευματινές ώρες ,όταν έχουν φύγει οι εργαζόμενοι και δεν έχουν έρθει ακόμη για διασκέδαση.

Το Băile Felix είναι ένα χωριό του δήμου Sânmartin, στην επαρχία Bihor, Crișana, στη Ρουμανία. Διάσημο για τα ιαματικά λουτρά του, βρίσκεται περίπου 10 χλμ νότια της Oradea.




Είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ρουμανίας και είναι ανοιχτή όλο το χρόνο. Είναι επίσης δεύτερο για τον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων στην εθνική επικράτεια, μετά την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε αυτό το θέρετρο επιτρέπουν την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματισμών και των νευρολογικών και γυναικολογικών παθήσεων, ενώ υπάρχουν συσκευές για θεραπείες όπως: ηλεκτροθεραπεία, υδροθεραπεία, αερολύματα, μασάζ, περιτυλίγματα παραφίνης (και άλλες ειδικές θεραπείες).

Η είσοδος των λουτρών.
Η λίμνη με τα νούφαρα.
Η ξύλινη Ελληνο-καθολική εκλησία του Αγίου Πνεύματος.
Το εσωτερικό της εκκλησίας
Διαρκές πανηγύρι γύρω από τα λουτρά.
Πολύ εύκολη πρόσβαση.Από τον κεντρικό δρόμο,μετά την ροτόντα βρίσκουμε την είσοδο του Πάρκινγκ και από την νότια έξοδο βρισκόμαστε λίγα μέτρα από την είσοδο των λουτρών.
One comment on “Λουτρά Φέλιξ-Οραντέα
  1. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΛΩΤΑΣ λέει:

    Πολυ ομορφα….Ευχαριστουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.