ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΨΥΞΗ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το καινοτόμο έργο που παρουσίασε η MT4 Innovation προωθήθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, επιτρέποντας την ανάπτυξη αυτής της ιδέας ικανής να καινοτομήσει τον κλιματισμό με τον κινητήρα σβηστό φορτηγών, τροχόσπιτων και ειδικών οχημάτων.
Προβλήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα
Πολλοί κατασκηνωτές και οδηγοί φορτηγών επιθυμούν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, χωρίς τους περιορισμούς μιας ειδικής περιοχής ή ενός κάμπινγκ, προτιμώντας να περνούν τις διακοπές τους σε ξαπλώστρες στη μέση της φύσης ή να ανακαλύπτουν ανεξερεύνητα μέρη.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει σύστημα κλιματισμού που να εγγυάται πλήρη αυτάρκεια με τον κινητήρα του οχήματος σβηστό. Μάλιστα, λόγω των κανονισμών για την περιβαλλοντική και ακουστική ρύπανση, το όχημα δεν μπορεί να σταθμεύσει με τον κινητήρα ή τη γεννήτρια σε λειτουργία.
Η MT4 Innovation βρήκε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα!
Εισαγωγή στην τεχνολογία
Χάρη στο Patent + Call, αφιερωμένο στην ενίσχυση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν χορηγηθεί, η καινοτόμος startup MT4 Innovation srl (παράγωγο της MT Innovation sas, μια ερευνητική εταιρεία) θα αναπτύξει ένα έργο που θα οδηγήσει σε κλιματιζόμενα οχήματα (κρύο / ζεστό και νερό υγιεινής) επίσης στο παρκάρισμα, με τον κινητήρα σβηστό, λύνοντας προβλήματα αυτονομίας και εξαλείφοντας την ανάγκη να ανάψετε τον κινητήρα του οχήματος ή να ενεργοποιήσετε θορυβώδεις και ρυπογόνες γεννήτριες όπως συμβαίνει σήμερα.
Αυτά τα νέα προϊόντα θα μπορούν έτσι να βελτιώσουν τη ζωή των φορτηγατζήδων και των κατασκηνωτών κάνοντας τους πιο ξεκούραστους και αποτελεσματικούς κατά την οδήγηση. Το έργο θα αναπτυχθεί μαζί με σημαντικούς εταίρους, όπως το Πολυτεχνείο και το Ενεργειακό Κέντρο του Τορίνο
Το MT Innovation δεν είναι καινούργιο σε σημαντικά έργα τα οποία, μετά από αξιολόγηση, προωθούνται και επιχορηγούνται από διαγωνισμούς με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη.
Η MT Innovation υπερηφανεύεται ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα έργα που έχει αναπτύξει. πιο πρόσφατα και προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έφερε στην αγορά τις πρώτες θερμοηλεκτρικές γεννήτριες στον κόσμο: τη σειρά Zeus.(Έχουμε μιλήσει για αυτήν σε προηγούμενο άρθρο:http://camper-troxospito.gr/parma-17-thermoilektriki-gennitria/
Περιγραφή της τεχνολογίας
Σε σύγκριση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά κλιματιστικά, θα χρησιμοποιηθεί αντλία θερμότητας απορρόφησης NH3 (δυαδικό διάλυμα νερού με πολύ χαμηλό ποσοστό αμμωνίας), όπου το ηλεκτρικό εξάρτημα αντικαθίσταται από θερμότητα που μπορεί να ανακτηθεί τόσο από το όχημα κατά την οδήγηση όσο και να παραχθεί με το όχημα σε στάση, χρησιμοποιώντας έναν μικρό και αποδοτικό καυστήρα που τροφοδοτείται από υδρογονάνθρακες, βιοαιθανόλη ή αέριο (συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου) που αντλείται από τη δεξαμενή του οχήματος.
Η πρώτη συσκευή αφιερωμένη στον τομέα των κινητών θα παράγει περίπου 6Kw στη θέρμανση και 3Kw στην ψύξη. Η τεχνολογία απορρόφησης στον μεγάλο κλάδο ψυχρής βιομηχανίας αντικαθιστά σταδιακά τα παραδοσιακά συστήματα συμπιεστών καθώς είναι πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη λόγω της σημαντικής μείωσης των κινούμενων μηχανικών μερών.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του νέου έργου είναι η ύπαρξη μιας ενιαίας συσκευής για την παραγωγή ζεστού/κρύου αέρα και νερού που σημαίνε λιγότερο βάρος και κόστος. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται κυκλώματα χαμηλής πίεσης και εξαλείφονται τα αέρια που είναι υπεύθυνα για την κλιματική θέρμανση.
Η αντλία θερμότητας απορρόφησης
Τα συστήματα ψύξης και οι αντλίες θερμότητας απορρόφησης (AHP), αν και γνωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα (αναπτύχθηκαν από τα μέσα του 1800), μετά από κάποια αρχική επιτυχία στην αγορά, πρακτικά αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικά μηχανήματα. ενεργειακό διάνυσμα που χαρακτήρισε τόσο το τέλος του 19ου αιώνα όσο και ολόκληρο το πρώτο μισό του 20ού.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτή η τεχνολογία έχει επιστρέψει για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αγορά ψύξης, επίσης χάρη στις ραγδαίες τεχνολογικές προόδους που επέτρεψαν στις ψυκτικές μονάδες απορρόφησης να φτάσουν σε επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και αξιοπιστίας.
Η αρχή λειτουργίας αυτών των μηχανών, που φαίνεται στο διάγραμμα του σχήματος, βασίζεται στη χρήση, ως λειτουργικού ρευστού, ενός μείγματος, γενικά δυαδικού, δηλαδή που αποτελείται από δύο ουσίες: η μία, πιο πτητική, δρα ως ψυκτικό, το άλλο από διαλύτη.

Στη γεννήτρια, η πιο πτητική ουσία, δηλαδή το ψυκτικό, εξατμίζεται, έτσι ώστε η υπολειμματική υγρή φάση να είναι πλουσιότερη σε διαλύτη από τις αρχικές συνθήκες (συμπυκνωμένο διάλυμα).
Σε αυτό το σημείο, το εξατμισμένο ψυκτικό μέσο, διαχωρισμένο από το συμπυκνωμένο διάλυμα, μπορεί να σταλεί προς τον συμπυκνωτή, ο οποίος εκτελεί μια λειτουργία εντελώς παρόμοια με αυτή που θα συνέβαινε σε έναν κύκλο συμπίεσης ατμών, καθώς και στη βαλβίδα πλαστικοποίησης και στον εξατμιστή. , EV , που διασχίζεται από το ψυκτικό μετά τη διαδικασία συμπύκνωσης.
Στο μεταξύ, το συμπυκνωμένο διάλυμα που λαμβάνεται στη γεννήτρια επιστρέφει στον απορροφητή, όπου, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε ψυκτικό, είναι σε θέση, με ακρίβεια, να απορροφήσει το ψυκτικό της φάσης ατμού που προέρχεται από τον εξατμιστή και να αναδημιουργήσει τις αρχικές συνθήκες. συγκέντρωση, καθιστώντας δυνατή την κυκλική και συνεπώς συνεχή λειτουργία του συστήματος.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια περιορίζεται σε λίγα Watt και θα μπορούσε επίσης να εξαλειφθεί με την ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας μετατρέποντάς την σε ηλεκτρόνια μέσω της τεχνολογίας Seebeck με θερμοηλεκτρικό φαινόμενο.
Αμμωνία, Ψυκτικό μέσο
Η αμμωνία είναι μια αλκαλική, άχρωμη χημική ένωση, που παράγεται τόσο φυσικά όσο και ως υποπροϊόν πολλών ανθρωπογενών αντιδραστικών διεργασιών.
Οι εξαιρετικές θερμοδυναμικές ιδιότητες της αμμωνίας:
είναι φυσικό υγρό.
είναι άμεσα διαθέσιμο και φθηνό.
έχει καλή ενεργειακή απόδοση. υψηλή λανθάνουσα θερμότητα και επομένως λιγότερο ψυκτικό φορτίο.
Μπορεί να αντλήσει ανανεώσιμη ενέργεια από τον αέρα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αποφεύγοντας έτσι ηλεκτρικά βοηθήματα ή εφεδρικά.
εξαιρείται από τον κανονισμό F-GAS.
Το ODP (Δυνατότητα Καταστροφής του Όζοντος, αντιπροσωπεύει το δυναμικό καταστροφής του όζοντος) είναι μηδέν.
Το GWP του (Global Warming Potential, εκφράζει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχεί σε ένα κιλό ψυκτικού που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα· στην πράξη εκφράζει το άμεσο φαινόμενο του θερμοκηπίου) είναι μηδέν.
Η μελέτη αποδοτικών τεχνολογιών για οχήματα κλιματισμού έχει επίσης τονίσει τη χαμηλή απόδοση των σημερινών συστημάτων μετάδοσης θερμότητας/κρύου στοΘάλαμο του αυτοκινούμενου
Οι νέες μελέτες επικεντρώνονται σε συστήματα μετάδοσης διαφορετικά από τα σημερινά που χρησιμοποιούν απαρχαιωμένα συστήματα μεταφοράς υπέρ των συστημάτων ακτινοβολίας, που χρησιμοποιούνται πλέον εδώ και αρκετό καιρό στον πολιτικό τομέα σε όλα τα περιβάλλοντα όπου απαιτείται μέγιστη ενεργειακή απόδοση και άνεση.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα μεταφοράς, τα συστήματα ακτινοβολίας έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν χρειάζεται να θερμαίνουν τον αέρα για να θερμάνουν ανθρώπους και αντικείμενα, αλλά θερμαίνουν ανθρώπους και αντικείμενα που με τη σειρά τους θερμαίνουν τον αέρα: γι’ αυτό μπορεί να φτάσει θερμότητα. . Όπως συμβαίνει στη φύση με τον ήλιο.

Η μετάδοση ακτινοβολίας έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι έχει πολύ χαμηλή θερμική αδράνεια και με τη χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών υγρού παροχής από τα παραδοσιακά συστήματα μεταφοράς είναι πολύ αποτελεσματική τόσο στη θέρμανση όσο και στην ψύξη.
Μια ιδιαιτερότητα των νέων έργων, όπου η οροφή / οι τοίχοι / το δάπεδο του θαλάμου θα ενεργοποιηθούν και θα συμμετασχουν για τη δημιουργία μέγιστης άνεσης και είναι η χρήση των ίδιων τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη, άρα ένα ενιαίο σύστημα.
